Проф. Иван Иванов: Децата развиват „виртуален аутизъм“

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Влиянието на социалните мрежи и интернет върху подрастващото поколение става все по-сериозно и необратимо. Младите в световен мащаб започват да ограничават живите контакти за сметка на продължително време в електронните медии. Това редуциране води до загуба на социални умения и до невъзможност за изграждане на нови.

Констатацията е на началника на Клиниката по педиатрия към УМБАЛ “Свети Георги”  проф. д-р Иван Иванов, който изследва проблема, пише “Клиника.бг“.

Специалистът посочва, че живеем в преходен период на бързоразвиващ се технологичен свят с възможност да получаваме огромно количество сведения за секунди. Спрямо науката е това е огромен прогрес и предимство. За социалното общуване обаче вредите са значителни. Вече е въведен термин „виртуален аутизъм“ за деца, които поради продължително време пред електронен екран изостават в социално-комуникативните си умения и развиват прояви на истински аутизъм.

„Обсебването от виртуалния свят прави безинтересен истинския. Ходейки по тази наклонена плоскост се вижда, че директният говор, интонация, поза, поглед, мимика, жест започват постепенно да губят място в комуникацията. Децата предпочитат да прекарат часове в интернет и стават апатични, дори чужди на околния свят. Във виртуалното пространство обработват десетки пъти повече информация по-бързо и по-интригуващо, поради което живият живот ги отегчава”, казва проф. Иванов.

Според педиатъра, осъзнавайки колко са сериозни дефицитите, трябва да се опитаме да промотираме традиционното общуване, защото то дава много повече възможности и стремежи, позволява изграждане на умения да изкажеш мнението си и да  постигаш целите си в групата и обществото.

“Времето в интернет отнема от способността да анализираш и да поставяш под съмнение това, което виждаш, защото алгоритъмът на системата показва само неща, които харесваме. Децата не могат да развият или губят критичното си мислене и обезличават себе си”, обяснява професорът.

И добавя, че филтрирането на информация в социалните мрежи не дава конкуренция на личното мнение.

Американската педиатрична асоциация и Американското общество по психология на децата и юношите предоставят препоръки, одобрени от СЗО, за средно допустимото прекарване на време в интернет на ден и необходимостта от обсъждане на получената информация с родител.

„Понастоящем самото знание не представлява вече такава ценност, каквато беше преди десетилетия. Ценна е способността да извлечеш бързо пълна и вярна информация, да я анализираш критично и да я използваш за поставената цел. В този смисъл един от начините към подобряване на информационните и социалните умения на учениците е изпълнението на групови проекти. Така децата се обучават на работа в отбор, да разчитат един на друг за уменията си“, казва професорът.

Препоръката му към родителите е да контролират използваните от децата им смартфони, таблети, лаптопи и телевизори. Да са информирани за негативни ефекти по отношение социалната комуникация и да представят като информационен източник, който не замества погледа и прегръдката.

(Visited 3 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close