Рекорден брой атлети ще участват в Маратон Варна

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Рекорден брой участници ще стартират в Маратон Варна, който ще се проведе тази неделя (08.05.2022г.). До този момент са записани над 750 атлети, има и многобройни заявки от чужбина – от Англия, Германия, Румъния и др. Организатор на събитието е дирекция „Спорт“ към Община Варна. Участниците могат да избират между три дистанции – класическа (42.195 км), полумаратон (21 км) и по-кратка (10.5 км).

Стартът е в 9,30 часа на площад „Независимост“. Първи ще тръгнат участниците в класическия маратон, след тях през пет минути ще започнат участието си спортистите в полумаратона и накрая бягащите в дистанцията от 10,5 км. Маршрутът на трасето, който представлява 4 обиколки с дължина на всяка една от тях от 10,5 км., е следният: площад „Независимост”, централната пешеходна зона по бул. „Княз Борис I“, покрай храм “Свети Николай”, бул. „Сливница“, вход на Морската градина, Слънчевия часовник,  „Морско казино“, тихата алея, амфитеатър под Пантеона, комплекс „Хоризонт“, вила „Максим“, алеята на олимпийските спортове, Делфинариум, бул. “Княз Борис I” автобусна лента, паркинг до “Пикадили парк”, общински паркинг край “Почивка”, Станчовата алея, завой на “Почивка” към Алея Първа, Алея Първа до басейн „Приморски“, Аквариум, Слънчевия часовник, бул. „Сливница“, храм „Свети Николай“ и финал на площад “Независимост”.

В часовете от 8 ч. до 15,30 ч. ще бъде ограничен достъпът до зоните, попадащи в трасето на маратона. Това са част от Морската градина, Алея първа и част от централната пешеходна зона по бул. „Княз Борис I“. Всички затворени алеи ще бъдат ясно обозначени със сигнални ленти, ограничителни конуси, подвижни прегради и охранявани от полицейски екипи и доброволци.

Награждаването се очаква да бъде от 11.00 ч. до 11.20 ч. за дистанциите от 10 и 21 км, а призьорите в класическия маратон ще бъдат отличени в 12.30 ч. Предвидени са парични премии за първите шест класирани при мъжете и при жените на 42.195 км, както и за първите трима в другите дистанции. Бонуси ще получат и най-бързите във всички бягания сред ветераните над 45 г.

Маратон Варна е част от инициативата „Бягането като начин на живот“. Тази година веригата стартира с надпреварата в Стара Загора на 3-ти април, след това във Варна на 8-ми май, а традиционният финал в София ще бъде на 9-ти октомври.
Повече за състезанието на адрес: https://marathonvarna42km.com/

(Visited 5 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close