Младежки филм от поредицата „Град, целунат от морето – Шарен кръстопът” представя влашката общност (ВИДЕО И СНИМКИ)

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Третият от поредицата образователни филми, създадени от младежи за младежи по проекта „Град, целунат от морето – Шарен кръстопът”, представя по забавен начин любопитни факти за бита, културата и кулинарните специалитети на влашко-рударската общност.

Проектът на СНЦ „Пресклуб Варна” се осъществява благодарение на най-голямата социално отговорна инициатива на Лидл България, “Ти и Lidl за по-добър живот”, в партньорство с Фондация “Работилница за граждански инициативи” и Български дарителски форум.

Екипът на продукцията гостува във варненско село Тръстиково, където бе посрещнат радушно и гостоприемно. След като се запознаха с дворните обитатели на домакините, Емо, Роси и Стаси научиха как се прави влашка содена питка, дегустираха уникални гозби от богатата трапеза, на която изобилстваха специфични и непознати за тях гозби от влашкото гастрономично наследство.

Младежите успяха да научат любопитни факти за историята и поминъка на власите, които са популярни още като рудари, купанари, мечкадари заради специфичните занаяти и дейности, с които в миналото са се препитавали.

Интересен е фактът, че власите – рудари са християни, които почитат всички български православни празници и те категорично се разграничават от ромите, с които често са бъркани.

От споделеното научихме, че те са хора, които държат на образованието и труда, хора занаятчии и земеделци. Много от тях са се прехранвали в миналото с направата на вретена, копанки, гъдулки, рогозки и дървени лъжици, а част от тях са обикаляли селата с танцуващи мечки и маймунки.  

Днес потомци на власите – рудари са популярни личности, специалисти в различни области, хора на изкуството, спорта и културата, прославили страната ни далеч зад пределите й. 

Припомняме, че младежкият образователен проект „Град, целунат от морето – Шарен кръстопът” има за цел да разкрие историята, бита и културата на десет общности и етноси в град Варна в поредица от забавни документални филми. Младежите влизат в ролята на водещи, сценаристи, оператори, монтажисти и участници в продукцията.

(Visited 14 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close