Иван Ценков: Не си играем с огъня в “Палячи”, владеем и уважаваме тази стихия!

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Често сме чували репликата “Играе си с огъня”, “Огън момче” или с “Огъня шега не бива!”. Затова нашият гост е специален. Той е Иван Ценков, който не на шега можем да наречем “Повелителят на Огъня” от Варна, защото е основателят на невероятната трупа за огнено и светлинно шоу “Палячи“, която оставя без дъх публиката.

Палячи” е основана през 2015 година, но зад това решение седи над деситилетие тренировки, знания и умения.

“Исках да кръстя организацията с име, което да предолага, че ще бъдем много хора в екипа, а освен това исках да е и българско име. И така от “паля” дойде и името “Палячи”. Освен това искахме да бъде и някак забавно, а хората правят асоциация със забавление, но искам да знаете, че взимаме работата си наистина много на сериозно, дори понякога прекаляваме. Но е много важно да осигуряваме безопасността най-вече на публиката. Явявали сме се на сертификация за работа с огън на един американски институт, отделно аз лично имам сертификат за работа с пиротехника. Наистина освен забавление, тази работа е много отговорна и ние сме абсолютно внимателни към всеки един детайл.

Екипа им постоянно се разраства и развива, което дава възможност да създаваме все по-големи, сложни и интересни представления, които публиката винаги приема с огромни овации” , каза Ценков.

За изминалите години сме имали възможност да бъдем на една сцена с почти всички български артисти от първи ешелон, най-големите български и чуждестранни компании у нас, гостували сме на редица международни фестивали както в страната, така и в чужбина и множество общински и градски чествания. Създали сме незабравими емоции на стотици младоженци, рожденици и техните гости. Работили сме редом и с някой от най-големите световни звезди като DJ Bobo, Snap, 50 Cent, Armin van Buuren, DJ Penn, Roger Sanchez, Mark Knight и други. Изнасяли сме авторски спектакли, представления и уъркшопи в Италия, Германия, Унгария, Холандия, Чехия, Гърция, Македония, Сърбия и Румъния, както и си партнираме с водещи световни организации и артисти от бранша. Наградени сме със златна значка от Съюза на Артистите в България за високи постижения в областта на сценичното изкуство през 2021 и 2022 година, както и имаме номинация за Икар през 2022 със огнения спектакъл “Последната сватба на царя”

Това заяви в интервю за СайтЪТ Иван Ценков, създател на огненото шоу “Палячи”.

На въпрос, как се е зародил интересът му към огъня той отговори така:

“Аз никога не съм се отнасял към огъня като игра, напротив, винаги съм подхождал с голям респект към тази стихия. Огънят може да бъде пречистващ и изграждащ, но може да бъде и опостушителен. Интересът ми възникна, покрай едно от другите ми хобита, което е историческите възстановки и някак покрай това видях изкуството на огъня.

Отне наистина много време, самоподготовка, усилия, но накрая успях да изградя собствен стил и да работя правилно с инструментите необходими за боравенето с огън”, обясни огненият специалист.

Иван Ценков допълни, че дори и на сцена артистите са в непрекъснат контакт с публиката.

“Говорил съм с много нестинари, те споделят, че съществена част от тяхната подготовка включва освобождаване на ума от битовизми и пълно отдаване на това, което правят. Това много звучи като вид медитация. Ние имаме много общо в тази насока, защото въртенето на огън също изисква да бъдеш фокусиран в настоящия момент и да присъстваш на 100%, да се освободиш от всички мисли и да изразиш себе си свободно. Аз го определям като кинетична медитация”, каза още Ценков.

За светлинното шоу експертът разказа:

“Светлинното шоу до голяма степен прилича на огненото, но разликата е в това, че реквизита, който използваме е модерен, позволява да се програмира цветове директно по музиката и по развитието на самата песен. Наскоро, благодарение на един спечелен проект по фонд “Култура” реализирахме и един голям светлинен спектакъл наречен “Квазар”. По мащаб до този момент на Балканите не съм виждал такова светлино шоу. Имахме възможност да представим спекатакъла в Русе, Ямбол и в Историческия парк.

Характерното за светлинното шоу е, че то може да бъде изиграно напълно спокойно и безопасно, както в открити, така и в закрити условия. Някои от елемнтите позволяват по-специфични визии и абстракции да бъдат част от програмата, в това число могат да бъдат изобразявани лога, снимки или индивидуализирани надписи, което се приема много добре от публиката.”

Ценков допълни, че освен спектакли екипът на шоуто са много чести гости на сватбени тържества.

“Били сме гости на стотици сватби и огненото и светлинното шоу пасват много добре. Това обаче си е предизвикателство, защото освен спектакъл, трябва да осигурим и безпасността на гостите, защото в по-голямата си част сватбите са на закрито. За целта използваме специално гориво, което не дими, няма аромат и не остава следи”, каза още специалистът.

Той отбеляза, че е категорично против гълтането на огън и обясни, че това е безкрайно вредно и опасно за човек.

“Има начин да се прави, но може би само половин процент от хората, които го практикуват в света – знаят как да го извършат безопасно”, подчета Ценков.

По отношение на най-голямото признание, което трупата е получава Иван Цеков заяви, че това е моментът, когато зрителите отидат при тях и споделят, че тяхното шоу е най-запомнящото се, което някога са виждали.

“Друго признание, което получихме беше номинацията за наградата “Икар” през миналата година, както и почетните златни значки на Съюза на българските артисти. Но без съмнение аплодисментите на публиките са най-голямото ни признание.

Относно това дали в трупата се обучават деца и младежи, Иван сподели, че на този етап нямат специална школа, но провеждат много уъркшопи.

“През 2022 имахме удоволствието отново да бъдем гости на най-голямата огнена конвенция в Европа “Phoenix Fire Convention” където бяхме част от инструкторския екип с 2 уъркшопа, от които обратната връзка беше много добра. Освен там провеждаме и ъуркшопи за всички възрасти и в българия, основно в рамките на фестивали на които гостуваме, но се надяваме скоро да имаме и школа, в която деца и възрастни да могат да се запишат.”

Какво пожела на варненци?

Нашето послание към варненци е да следват мечтите си, да не се отказват пред трудностите, защото това, което си заслужава лежи от другата страна на огромно количество труд, което си струва”.

Повече вижте във видеото!

(Visited 9 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close