Изкуствен интелект учи малчуганите във Варна да смятат, програмират и създават лего роботи

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Най-умният охлюв във Варна учи деца от 5 до 8-годишна възраст да смятат, да програмират и създават лего роботи като всичко това се случва без облъчването на екрани, т.е. без компютри, таблети или телефони, научи Youth Street Varna.

Чудите се как е възможно това ли? Ще научите, ако посетите Центъра по предучилищна роботика. Той е проект на Александър Павлов, популярен като създател на първото училище по роботика във Варна, което има клонове и в страната.

Креативният варненец създаде школа за най-малките, където по уникален и забавен начин, без да използва компютър, таблет или телефон, успява да увлече малчуганите в невероятният свят на информатиката и роботиката.

Едно прекрасно място за всички родители, които желаят да развиват аналитичното, абстрактното и логично мислене на своите деца от ранна възраст. Първо стъпало към програмиране и роботика за ученици и бъдещи програмисти и инженери. Или просто технически компетентни младежи и девойки.

Докато задавам първия си въпрос, изненадващо в разговора се намесва един симпатяга, който стои на бюрото и на пръв поглед изглежда като аксесоар в стаята. Оказва се, че това е основният двигател в обучителният процес.

„Това е Кобо, нашият робот, който помага на децата от 5 до 8 –годишна възраст да правят роботика и програмиране без телефон и компютър. Идеята е да покажем на малките деца, че роботът ще прави това, което ние му зададем и програмираме. С математически карти съм наредил едно много сложно уравнение като за първокласник, включваме роботът в математически режим и той започва да извършва операциите и да представя пред децата решението. Роботчето говореше на английски, ние с колегите го проектирахме да говори на български, за да го разбират децата.

Свързваме ученето с програмирането. Картичката е една команда и инструкция към робота. Охлювчето изпълнява командите, които децата му зададат с пъзел картите.

Сред образователните игри е и тази с картите, които крият чудесата на света. Там Кобо обяснява на децата какво е Айфелова кула, какво е Сидни, къде е Прага, а чрез обиколката децата развиват абстрактно мислене, запознават със Слънчевата система, обогатяват знанията и фантазията си. Така чрез роботчето пътешестваме и научаваме любопитни неща. На децата най-много им допада работата с лего частите, където има най-различни неща, които да направят с разнообразни части. Това не са просто елементарни тухлички, които имаме в комплект и у дома, а части, от които се конструира и майстори. През цялото време идеята е да направим плавен преход към роботика за втори клас. Опитът ни показа, че ако дадем сложните въпроси на второкласниците, преди да са минали това ниво, губим голяма част от тях.

Така чрез този плавен преход в един момент ще стигнем до софтуера за програмиране на компютър, който изглежда като софтуера за програмиране на роботи при големите. Тук именно предизвикваме интереса към сглобяване на конструкции от лего, а след това ще минат към програмирането на роботите от лего. Много им харесва да сглобяват, много им харесва, когато роботът танцува, т.е. той задава команди за танци и децата се веселят покрай него”, разказва Алекс.

Обучението по роботика всъщност не е просто образователен процес. Той е и възпитателен. В школите на Робопартанс е „праграмирана” перфектна организация, цари ред и дисциплина. Децата се учат на отговорност, толерантност и други качества, които предвещават успех в живота без значение по кой път ще тръгне детето.

„Старая се да прехвърля тези ценности в школата при най-малките, но разбира се, когато работим с малки деца, се съобразяваме с това, че те са по-емоционални. В края на часа обаче нещата се връщат по местата им, стараем се да се изслушваме, да си споделим какво сме запомнили от урока, да затвърдим наученото. В заключение правим връзката между охлювчето Кобо и компютъра, като задаваме в няколко стъпки команди на робота. Първоначалното обучение обаче щади децата от облъчване с екрани. Работим с карти, със снимки, в Кобо. Така децата преминават плавно към програмирането. За да работим с първокласниците, ние приемаме, че детето не се е занимавало у дома с компютър. Едва след 6-7 урока по компютърна грамотност, преминаваме към програмирането с най-прости примери”, споделя още Алекс Павлов.

Както в Робопартанс и тук, родителите могат да присъстват на открит урок, който е безплатен в рамките на 1 час в школата по роботика за най-малките.

Центърът за предучилищна роботика за деца се намира на площад „Лаврентий” 9

Повече може да научите тук: https://robopartans.com/za-deca/?fbclid=IwAR1E18D6VVBMYxrLIQWxhloCXIepqIxItRVRbJwWgb_wRk1l5wgFbSSqxFU

Тел. за връзка: 0876 256413   

Какво е Училище по роботика “Robopartans”?

То има за цел да събуди и затвърди интереса на учениците към физика, информационни и комуникационни технологии, математика и като цяло технически науки. Наша мисия е подобряване на обучението в тези области. В училището даваме възможност на учениците да мислят, грешат, създават и да бъдат оригинални. С помощта на реални роботи предоставяме един по-практичен поглед към науката.

Роботиката съчетава програмиране, конструиране, механика, моделиране, математика, електроника и ние ги обединяваме в обща програма, която е достъпна и разбираема. Благодарение на нея обучаемите ще станат реални специалисти в бъдеще. Учениците ни ще могат да изберат профила си при кандидатстване в гимназия или университет, или поне ще останат с богата обща техническа култура и ще знаят, че всяко устройство може да се програмира.

Реализираме академии в цялата страна и разработваме една от най-големите платформи за обучение на ученици в сферата на техническите науки с преподаватели, ученици и родители от над 60 страни по света. Учебната ни програма е близо 7 години и покрива материали за ученици от 5-годишна възраст до гимназиален курс.

(Visited 1 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close