Детски и младежки състав “Дивни танци” – урок по родолюбие в ритъма на фолклора

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

В рубриката “Школите на Варна”  на младежкото информационно издание Youth Street Varna представяме Детски и младежки танцов състав “ДИВНИ ТАНЦИ” – ВАРНА с художествен ръководител Диана Добрева.

Представянето на Детски и младежки танцов състав “ДИВНИ ТАНЦИ” – ВАРНА  е част от проекта на СНЦ „Пресклуб Варна“ – „Виртуална информационна борса – Школите на Варна” и се реализира с финансовата подкрепа на ЕНЕРГО-ПРО в контекста на инициативата “ЕНЕРГО-ПРО ЗА ОБЩЕСТВОТО” в направление „Детско развитие” и медийното партньорство на СайтЪТ.

Tанцов Състав “Дивни танци” – Варна е приемник на ТС “Гоце Делчев”, създаден през 2000 г. Основната му задача е да съхранява, популяризира и развива българския танцов фолклор.

Младежкият  танцов състав  в момента наброява 30 участници на възраст от 13-34 години, а детският-32 изпълнители на възраст от 4-13 години.

Репертоарът на състава включва масови, камерни и тематични танци от пиринската, тракийската, северняшката, шопската и добруджанската етнографски области на България. Съпроводът се състои от народни  музикални инструменти, записани в професионално студио. Костюмите на  изпълнителите са  традиционни за  съответните региони на България.

Съставът неизменно участва в културния живот на град Варна. Лауреат  е на многобройни  фестивали  и конкурси в страната и чужбина, между които Гърция, Молдова, Украйна, Македония, Турция, Унгария, Германия, Косово, Северен Кипър, Черна Гора, Румъния, Чехия, Австрия, Италия. На 26.06.2021 г.

„Дивни танци“ отбелязаха с мащабен концерт  във Фестивален и Конгресен Център – Варна, 21 години  от своето създаване.

Хореограф и художествен ръководител на състава е Диана Добрева. 

Към младежкия  състав е сформирана Танцова формация “Дивни Танци “, която изпълнява концертни, фолклорни и анимационни програми.

“Самата аз съм започнала преди 40 години в читалище Христо Ботев, още нямаше сграда. Моят първи учител беше Митко Дянков. Тъкмо бях завършила Института за културно-просветни кадри и непосредствено след това трябваше да започна едва на 20 години да преподавам. След това работих като преподавател в училище “Елин Пелин” над 20 години. Същевременно имахме репетиции и в Македонския дом. Продължихме под името “Дивни танци” от 2014 година.

За тези 40 години магията на народните танци остави любов към българското в сърцата на хиляди деца”, споделя Диди Добрева.

Това, на което учи в залата децата обаче не са просто движения и хореография. Това е поведение, което е водещо за подрастващите в живота. Да вдигнат високо глава! Да са винаги усмихнати! Да не са само атрактивни, а да умеят да контактуват с публиката и със своите връстници.

“Днес децата не са свикнали на големи физически натоварвания. Основното при нас е децата да идват на репетиции с желание, да не идват насила. Защото насила – хубост не става. Другото много важно нещо е те да свикнат да работят в колектив, да си помагат един на друг.

Често и на сцената се случват непредвидени случки. Може музиката да спре, може нещо да ги стресне. Те трябва да са и актьори, импровизатори. Трябва да се научат да слушат музиката, тя е много въздействаща, да се водят по нея. Трябва да се научат, че най-важното е да доставиш удоволствие на публиката, да работиш за нея, а не да танцуваш за собствено удоволствие.

Уча децата, че техните танци са подарък за публиката. Никой не иска лош подарък. Така те започват да се стараят.

Това е нещото, на което ги уча тук в залата. Всяко дете е индивидуално и е нужно време, докато впишеш всеки един индивидуален характер в колектива.

Благодатна работа е, защото можеш да вложиш нещо в това дете, да го възпиташ, да го направиш човек социален, който умее да създава добри приятелства”, споделя още Диана Добрева.

А нейните най-малки възпитаници, макар и притеснени от камерата, споделиха какво най-много им харесва в народните танци.

За по-големите клубът се е превърнал вече във второ семейство.

Родители на най-малките възпитаници на Танцов състав “Дивни танци” споделиха, че децата им нямат търпение да дойдат на репетиция и се сърдят, ако се наложи да отсъстват.

“Много съм щастлива, че моите първи ученици вече имат свои деца и често идват на репетиции с количките и с малките. Тези приятелства са им най-ценните. Годините, в които са танцували са им най-милите. Бивш танцьор няма! Или си танцьор, или не си!

Имаме група и за родители, това е клуб Мераклийски танцов състав. В него танцуват възрастни хора.

В залата хората забравят за грижите, спасяват се от стреса, а и спортуват.

Преди години, когато започнахме клуба още нямаше такава мода и аз го организирах по желание на бивши мои танцьори. След това стана мода. От тогава знам, че колкото и да са уморени, идвайки тука те се разтоварват и се зареждат, това е една терапия, която с нищо не може да се замени”, допълва Диана Добрева.

Включените танци в репертоара на ТС “Дивни танци” са от различните етнографски области на България-Шопска, Тракийска, Северняшка, Пиринска, Добруджанска, включителнои варненския регион.

Танцов състав “Дивни танци” репетира в сградата на бившата Полиграфия, а повече информация за състава може да намерите ТУК: http://www.narodnitanci-varna.free.bg/402.html

(Visited 186 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close