Варненските национали по астрономия: Вярвайте и се борете за мечтите си! (ВИДЕО)

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Миглена Меркулова и Светослав Арабов са ченици на НАОП ”Николай Коперник”, които взеха участие в Международната олимпиада по астрономия в Китай. Възпитаниците на Математическата гимназия във Варна споделиха пред Youth Street Varna за подготовката и мотивацията си, за да стигнат до Националния отбор по астрономия.

Светослав Арабов е 7-ми клас и заяви:

„Космосът винаги ми е бил интересен. Започнах да гледам научнопопулярни филми по National Geographic и там имаше много епизоди за звездите и космоса. Така реших, че и аз искам да се занимавам с астрономия“, казва Светослав, но става ясно, че още в началните класове дарбата му по математика изпъква и се явява на множество състезания в България и чужбина.

Миглена Меркулова е красиво и скромно момиче в 8 клас в Математическата гимназия, но споделя, че и тя като своя варненски съотборник – обича неизвестното и винаги се е вълнувала от тайните на Вселената.

Техният ръководител д-р Ева Божурова разказва, че за да се подготвят за финалния кръг по астрономия, от който беше подбран и националният отбор – децата са вложили огромен труд и усилия, но нито един от учениците не се е оплакал, а дори напротив – решаването на задачи по 9 часа на ден е минавало бързо.

„Всички деца дадоха най-доброто от себе си, но все пак трябваше да подберем 5-та най-добри. Решаваха всеки ден задачи, по 9-10 часа, без нито веднъж да се оплачат. На финала всяка една задача беше проверявана от двама учители, за да избегнем максимум субективния фактор. Гордея се с децата, които ще ни представят на олимпиадата“, каза пред медията ни д-р Ева Божурова.

Запитани къде виждат бъдещето си – двама отговориха: „В България“.

„Аз искам да уча в чужбина, мечтата ми е MIT  (Масачузетският технологичен институт), но знам, че там приемат много трудно. След това обаче искам да се прибера в България и тук да помагам на учениците да се развиват!“, заяви Светослав Арабов.

Миглена Меркулова също иска да учи в чужбина, но все още не е обмисляла сериозно къде. При всяко положение обаче насоката е ясна – точните науки.

В края на разговора и двама възпитаници на Математическата гимназия отправиха апел към своите връстници:

„Не се отказвайте от мечтите си, колкото и трудно да изглежда тяхното реализиране. Борете се за това, което искате и ще стане“.

Репортажът е част от поредицата “„БОДЛИВ ИЛИ ЩАСТЛИВ?!“, която се реализира с финансовата подкрепа на Община Варна, фонд “Култура” в направление “Медийни проекти”.

(Visited 19 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close