57 ученически проекта бяха отличени в Националния исторически конкурс „Будител”

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

57 проекта бяха отличени в седмото издание на Националния ученически конкурс за историческа памет „Будител”. Конкурсът се провежда под патронажа на кмета на община Варна по инициатива на Първа езикова гимназия и Регионалното управление на образованието.


Над 250 деца от 40 населени места в страната взеха участие с рекорден брой индивидуални и колективни проекти – общо 200, в шест категории: доклад, есе, видеоесе, презентация, видеофилм и драматизация. Ученически разработки от конкурса, посветен на 175 години от рождението на поета революционер Христо Ботев, 150 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски и 145 години от освобождението на България, ще бъдат наградени на официална церемония в Юнашкия салон.

С наградата на кмета са удостоени СПГЕ „Джон Атанасов“, гр. София и школа „История” към Първа езикова гимназия във Варна.

Специални награди са присъдени и от другите спомоществователи на конкурса: фондация „Българска памет“ с председател Милен Врабевски, Регионалния исторически музей, Държавен архив, Емил Радев – евродепутат и възпитаник на Първа езикова гимназия, Фондация „Христо Ботйов“, Национална асоциация „Георги Ст. Раковски”, Националния дворец на децата, Училищното настоятелство към гимназията домакин.

Награждаването ще се проведе в рамките на Националната ученическа конференция на тема: „Завещаната ни свобода”. Като лектор в двудневния форум ще се включи проф. Пламен Митев– историк, преподавател в СУ „Климент Охридски“, специалистите от РИМ – Варна Мариана Димитрова и Кристина Спасова, експерти от Държавен архив – Варна, ученици и учители от цялата страна.

(Visited 5 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close