10 “горещи” работни позиции и как да направим стъпката към тях

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Пандемията Covid-19 прати безброй хора да работят отдалечено – от домовете си, пише TechNews.bg. Дистанционните позиции са вече доста популярни и в списъците с обяви са се увеличили с 25% от март 2020 г. досега.

Наскоро Flexjobs, специализирана в намирането на работа от разстояние и на свободна практика за професионалисти,  публикува данни, които подчертават 10-те кариерни области, които са отчели най-голям ръст от началото на пандемията насам. Flexjobs прогнозира, че 10-те кариерни области, които са отбелязали огромен ръст досега, ще продължат да бъдат силно търсени и през 2021 г. въз основа на тенденциите в наличните данни от 2020 г. 

В низходящ ред ето кои са 10-те най-бързо растящи полета за кариера за “отдалечени” служители през 2020 г.: 

1. Маркетинг: позициите обикновено касаят създаването на т.нар. “маркетинг чрез съдържание”, специалисти по маркетингови операции и специалисти по пазарни проучвания. 

2. Административни: това поле обхваща различни позиции, включително изпълнителни асистенти, административни асистенти. 

3. Човешки ресурси и набиране на персонал: сред най-търсените дистанционни експерти са специалистите по подбор на персонал, координатори на назначенията и анализатори на данни за човешките ресурси. 

4. Счетоводство и финанси: отскоро доста се търсят “дистанционни” счетоводители, данъчни консултанти. 

5. Графичен дизайн: творците и художниците могат лесно да работят отдалечено, а потенциалните позиции включват старши дизайнери за магазини, дизайнери на марки и лога, специалисти по създаване на “потребителски преживявания”. 

6. Обслужване на клиенти: търсят се дистанционно работещи агенти по поддръжката, клиентски “навигатори” и служители за бюра по поддръжка. 

7. Писане: всички, които се занимават с творческо писане, особено ако са готови да пишат из социалните мрежи, са търсени – и могат да работят изцяло от домовете си. 

8. Ипотеки и недвижими имоти: обявите за работа търсят всякакви специалисти, свързани със счетоводното управление, координатори на прехвърляния и обработка на ипотеки и заеми. 

9. Интернет и електронна търговия: компаниите търсят най-вече SEO мениджъри, асистенти по оформлението и специалисти по имейл маркетинг. 

10. Управление на проекти: потребни на много места по света са мениджъри на проекти, договорни специалисти (управление на договори) и висши програмни мениджъри, които да поемат координацията на сложни проекти с много “зъбчати колелца”. 

За тези, които си представят процеса на наемане на специалисти “лице в лице”, пейзажът в “ерата на Covid” може да изглежда доста чужд и странен. Целият процес на кандидатстване, интервю, назначаване – всичко се извършва дистанционно. А това означава, че има някои различни стратегии, които трябва да бъдат предприети, казват от Flexjobs. 

От особено значение са мотивационните писма и автобиографиите, съобразени с конкретната позиция, за която се кандидатства. Ако някога те са били формалност или са давали само обща представа, сега са ключови за добиването на представа какъв е човекът, който кандидатства, защо идва, какво умее и с какво може да допринесе. За кандидатите е важно да заявят ясно своя опит, особено ако вече са извършвали някакъв вид работа от разстояние. Желателно е те да представят опита си така, че работодателят да добие ясна представа какво са правили дистанционно и как могат да приложат уменията си в контекста на предлаганата позиция. 

Сред ценните умения, които днес са силно търсени, са управлението на времето и задачите, комуникацията, самоуправлението, добрите умения за независима (самостоятелна) работа и комфортното боравене с модерните технологии.

(Visited 3 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close