10 атлети от МГ Варна представиха страната ни на Световната Ученическа Гимназиада в Бразилия (ВИДЕО)

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

От 19 до 27 август в Рио де Жанейро, Бразилия се проведе Световната Ученическа Гимназиада. Тази година страната ни беше представена от два отбора – момичета и момчета, като Националният ни отбор е от 10 състезатели – 5 девойки и 5-ма младежи. В Гимназиадата се включат по традиция най-добрите атлети в ученическа възраст от цял свят.

Отборът по лека атлетика на МГ е ставал Национален Ученически Шампион в безпрецедентните 6 поредни години след 2015г. Преди това нито един отбор не е успявал да спечели състезанието дори две поредни години.

Ето кои са и участниците в тазгодишната Гимназиада, които представиха страната ни в Бразилия:

Победата на държавно ниво класира отбора за участие на Световната Гимназиада организирана от ISF. До сега отборите ни са се състезавали в Китай, Турция и Франция.

На 17-ти август Варна изпраща 10 атлети от МГ да представят стрната ни на Световната Ученическа Гимназиада в Бразилия

Как обаче успяват атлетите да съчетаят спорта с активното изучаване на математика? Чуйте от тях:

Младите надежди на Варна отправят апел и към своите връстници: Вярвайте в мечтите си и не се занимавайте с неща, които могат да ви навредят.

Те споделят още, че спортът е преди всичко хоби за тях, но отделят много време, за тренировки и дори в бъдеще да се занимават с други дейности, спортът ще бъде неизменна част от живота им.

В делегацията участваха Снежана Аначкова и Добромир Демиров– ръководители и треньори, както и състезателите Даниел Табанлиев, Васил Бояновски, Андрей Шехредски, Алекс Андреев, Максим Колев, Николина Радева, Деница Узунова, Елеонора Бочева, Леонора Янкова и Стефания Костадинова. Участието се организира и координира от Българска асоциация спорт за учащи (БАСУ). 

Александра Вачкова и Антоний Моралийски, с треньор  Джорджия Кадоглу, се включиха и в благотворителен плувен маратон в побратимения с Варна нидерландски град Дордрехт. Двамата спортисти са определени на база най-предно класирани варненски плувци от плувния маратон Галата – Варна 2022 г. Плувният маратон в Дордрехт се проведе на 27 август 2023 г. 

Този репортаж е част от проекта “Бодлив или щастлив” на СНЦ “Пресклуб Варна” и се осъществява с подкрепата на Фонд “Култура” към Община Варна в направление “Медийни проекти”.

 

(Visited 3 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close