Честит 24 май – Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност!

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Едва ли има празник, който повече от 24 май да обединява и сплотява българите! Едва ли има българин, който да не трепне, когато чуе химна “Върви, народе възродени!” Гордост изпълва ученици, учители и родители, когато облечени празнично вървят рамо до рамо зад високо вдигнатия трансперант с името на тяхното училище, културна институция или детска градина…

Така беше и днес, когато прекрасна цветна вълна заля сърцето на Варна, бликнала от площад “Св. Св. Кирил и Методий” пред Катедралния храм, видя репортер на Youth Street Varna.

Не вълна, не море, а Вселена от чиста енергия и светлина озариха морската столица.

Снимки и видео: Youth Street Varna

Празничната програма започна в с благодарствен молебен в Катедралния храм „Успение Богородично“. След това на площад „Св. Св. Кирил и Методий“ беше издигнато българското знаме, а в традиционната фолклорна композиция се включиха над 600 ученици и студенти. След фолклорния поздрав в небето полетяха цветни балони с буквите от българската азбука и гълъби.

125 блока с представители на 50 детски градини, 63 училища, 6 центъра за подкрепа за личностно развитие, 5 висши училища и блок на културните и научни институти се включиха в тържественото общоградско шествие по случай 24 май – Ден на Светите братя Кирил и Методий, на българската  азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Под звуците на химна „Върви, народе, възродени“, изпълнен от духовия оркестър на Националното училище по изкуствата „Добри Христов“, тръгна празничното шествие, водено от кмета на Варна Иван Портних, официалните лица и тазгодишните носители на Награда „Варна“ в областта на образованието, науката и културата.

Традиционно след този блок преминаха ученици и учители от ОУ “Св. Св. Кирил и Методий”, които честват патронен празник, следвани от училищата, които са носители на „Награда Варна“ – ОУ „Панайот Волов“, СУ „Св. Климент Охридски“, Общинският детски комплекс, училища, честващи юбилеи – ВМГ „Св. Николай Чудотворец“ – 75 години, ОУ „Черноризец Храбър“ – 50 години. Успоредно с тях се движи и колона от деца, учители и родители от детските градини на Варна. В края преминаха и блоковете на висшите училища и духовият оркестър на Военноморските сили.

(Visited 10 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close