Хандбалната звезда Ласло Наги: Видях отлична организация и високо ниво във Варна

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Една от звездите на европейския и световен хандбал пристигна във Варна по време на Европейското първенство за юноши до 19 години. Унгарският гигант Ласло Наги беше посланик на Европейската централа (EHF) по програмата “Respect your talent“ (RYT). Той проведе едночасова среща – разговор с най-добрите играчи от седемте тима, участници в първенството и им даде някой ценни съвети.

208 сантиметровият гард е носил екипите на грандовете Барселона и Веспрем. Печелил е два пъти Шампионската лига, EHF Cup и множество трофеи на национално ниво в Испания и Унгария. Прекрати дългата си състезателна кариера през 2019 г.

– Господин Наги, как видяхте организацията на Европейското първенство по хандбал за юноши до 19 години?

– Всичко беше страхотно. В рамките на ден успях да изгледам няколко срещи. Залата тук е великолепна, отборите и играчите се чувстват чудесно. Направих и кратка обиколка на Варна. Един чудесен град на морето, страхотно време, усмихнати хора. Много съм благодарен, че EHF ме покани на това събитие.

– Какво мислите за новото поколение хандбални надежди?

– Те са много талантливи. Наблюдавах няколко интересни срещи. Има много добри играчи на тази възраст, бойци, които имат и изградена ментална подготовка. Желая им много успехи в бъдеще и дълги спортни кариери.

– Какво е по-важно в съвременния хандбал според вас – физиката, техниката или микса от двете?

– Разбира се, че съвкупността от двете. Физиката е много важна, но техниката и тактическата подготовка трябва да бъдат също на много високо ниво.

– Ползотворна ли беше срещата Ви с талантите на това първенство?

– Разбира се. Бях много развълнуван за тази среща с тях и мисля, че RYT е една страхотна програма на EHF. Някои момчетата се включиха много активно в разговора и прекарахме един добър час заедно.

– Как се чувствате като посланик на хандбала в Европа?

– За мен е удоволствие да бъда част от проекта “Respect your talent“ на EHF. Така мога да стигна до младите таланти и да им разкрия някой лични неща от моята кариера, които могат да ги направят по-добри състезатели.

– Доста години бяхте една от звездите на европейския и световния хандбал. Липсва ли ви състезателната тръпка?

– Да, имах дълга кариера – повече от 20 години на терена, и се гордея с това. Чувствам се късметлия, защото продължавам да работя като посланик на любимия хандбал и сега прекарвам време с младите таланти. Гледайки ги как играят се връщам към моментите, в които и аз бях на терена. Хубави спомени.

 За пръв път ли сте у нас и какво знаете за българския хандбал?

– Да, за пръв път съм в страната Ви, но със сигурност не за последен. Имам отлични взаимоотношения с президента на БФХ Росен Добрев. Както казах вече, видях тук една отлична организация и високо ниво на хандбал на шампионата. От разговорите ми с Росен Добрев разбрах, че той има дългосрочен проект за развитието на хандбала в страната. Желая му успех, както и на целия български хандбал.

– Какво е пожеланието Ви към младите ханбалисти?

– Да се забавляват на терена, но и да се борят докрай. Докато не е прозвучал последният сигнал не се предавайте. Борете се и винаги давайте най-доброто от себе си.

(Visited 4 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close