Феноменът КПС “Варна” създава шампиони в басейна и в живота! Дисциплина и приятелство са формулата на успеха! (ВИДЕО/СНИМКИ)

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

В рубриката “Школите на Варна” младежкото информационно издание Youth Street Varna представя шампионите по водна топка КПС Варна, най- успешният ватерполен клуб, който възпитава момчета, младежи и мъже в дисциплина и отговорност както в басейна, така и в живота. Приятелството и уважението между плувците е в основата на силната им мотивация за победа и отличните резултати след всеки напрегнат двубой.

Възпитаниците на КПС Варна трябва да са отличници както в басейна, така и в училище! Водната топка за мен е социален феномен!“, споделя движещата сила на КПС Варна – главният треньор Найден Найденов.

Представянето на Клуб по плувни спортове “Варна”  е част от проекта на СНЦ „Пресклуб Варна“ – „Виртуална информационна борса – Школите на Варна” и се реализира с финансовата подкрепа на ЕНЕРГО-ПРО в контекста на инициативата “ЕНЕРГО-ПРО ЗА ОБЩЕСТВОТО” в направление „Детско развитие” и медийното партньорство на СайтЪТ.

Найден Найденов е главен треньор в КПС Варна. На него дължат успехите си в спорта и каляването на характера стотици настоящи и бивши възпитаници на отбора по водна топка. Ето какво споделят част от тях:

Как започва всичко за главния треньор, на какво учи своите възпитаници и какви са “екстрите” на водната топка?

“Като състезател започнах заради приятели, след това нямах помисли да се развивам като треньор, но моят първи треньор успя да ме запали и по треньорството. КПС Варна е създаден през 2008 година от покойният вече Станчо Велков, като клубът има вече сериозна история. През годините е успял да спечели немалко титли при детските и юношеските възрасти, но от 2016 година насам нещата са много по-различни, почти навсякъде успяваме да сме в тройката, а от 5-6 години не изпускаме златните медали почти в никоя възраст.

Кое прави КПС Варна толкова успешен отбор, само треньорски ли са заслугите?

“Разбира се, че не само треньора! Това е една съвкупност от доста механизми, като треньорите са водещите. Има много хора около нас, които ни помагат без да са пряко свързани с тренировъчния процес.

Треньорите са тук на басейна, за да запалят децата, но ние специално много държим да е вързано обучението по водна топка с успехите в училище и учебният процес, тъй като ние сме напълно наясно, че не става само спорт без училище. Аз съм привърженик все пак на това, че не може и училище без спорт!

Кои са “екстрите” на водната топка?

“Водната топка също е съвкупност. Този спорт е доста интересен за мъжката аудитория като цяло, включително и за децата. В техните глави това е футбол във вода. Като има топка момчетата много по-лесно се палят, но едно дете не може да играе водна топка, ако не може да плува. То за да влезе в отбор, трябва да започне да тренира в един даден момент от своя живот. След като усъвършенства всички техники, които иска треньора от него, преминава на следващо ниво да влиза в групите на отбора. При нас отборите са от 9-годишни нагоре, когато започваме да ги пускаме да играят с топка.

Това е един колективен спорт, който изгражда много качества. Като започнем бързина, сила и други, важни за тялото, това изгражда като личности момчетата. Колективният спорт им дава това, че в живота те могат да работят в екип, а това е много важно качество в днешно време.

Освен това дава здраве, дава емоция. За мен това е социален феномен.

Има ли деца, при които е противопоказно да тренират водна топка?

При нас не е имало такива деца, но ако има такива, то трябва да е по забрана на лекар. Досега не сме се сблъсквали с подобен случай, напротив. Нашият спорт се препоръчва силно при деца с гръбначно изкривяване, астма, дюстабан, скъсяване на става и др. , постигат се много добри резултати, ако се вземат мерки навреме.

Варна е морски град, достатъчни ли са басейните в града, трябва ли да бъде въведено задължително обучение по плуване в детската градина и училище?

Басейните в никакъв случай не са достатъчно, спортните бази и инфраструктурата не са достатъчни. Имам наблюдение над плуването, водната топка и синхронното плуване. Факт е това, че има прекалено много клубове и интерес към водните спортове, но прекалено малко бази. Ние работим на няколко обекта, за да може повече деца да се възползват от нашето обучение. Налага се да събираме децата от определено място, да ги водим на тренировка и ги връщаме.

Пожеланието ви към родителите?

Моето предложение е да изберат басейна за малките деца. Аз много искам да залегне плуването в началното обучение като задължително, за да даде спокойствие за родителите. Един ден детето ще започне само да ходи на плаж и басейн и те няма да се притесняват за него. Ползите за здравето от плуването, те са безспорни и доказани. Имаме над 200 човека в клуба, които практикуват този спорт.

Питате коя е най-ценната ни победа, за мен всяка от тях е ценна, защото съм я преживял, тези деца са израснали пред очите ми, трупат успехи, стават големи мъже, влизат в национални отбори, ходят по европейски първенства. Тази, за която се сещам, обаче, е през 2019, когато пуснах мъжкия отбор, като реално пуснахме юноши без да имаме мъже в състава, като правилата на федерацията разрешаваха това. Още на първото участие в живота си, без никой да предполага, нашите юноши спечелиха купа България , което никога не се е случвало като успех”, споделя Найден Найденов.

Ивайло Русев играе за 15-годишните от КПС Варна.

“Тренирам от 12-годишен, записаха ме майка ми и баща ми, защото преди това тренирах плуване, но ми омръзна и реших да продължа с водна топка.”

Кристиян Желазков също играе за 15-годишните в отбора на КПС Варна.

“Започнах да тренирам този спорт, тъй като и дядо ми и майка ми тренираха и послушах съвата им да продължа и аз с този спорт, защото е интересен, но и борбен, ще ме научи да се защитавам сам. Най-вече учи на дисциплина. Тренирам от 4-годишен. Започнах в клуб “Тича” – Варна, където се обучавах 8 години, след което започнах да играя в КПС Варна и от тогава не е спирал успеха в нашия отбор”.

Кое е най-приятното и най-трудното в този спорт?

“Най-приятното в този спорт е отборната игра и пътуването заедно, цялата тръпка. Най-трудното беше за мен в началото да се науча на тактиките и спазването на всички правила във водната топка”, коментира Ивайло.

“Ще допълня, че много приятен е вкусът на победата, компанията на отбора, разговорите ни при пътуване. За мен най-трудното беше първоначално да се науча как да плувам, след това да играя в отбор, тъй като всеки има различен стил на игра”, допълни Кристиян.

Всяка победа радва, но как момчетата понасят загубата?

“Загубата не е нещо толкова тежко, трябва да се приема, да се продължава напред. Загубата трябва да ни мотивира още повече да тренираме”, смята Ивайло.

Подкрепя го и Кристиян, като допълва, че при загуба още по-мотивирано продължават към победата.

Младежите споделят, че дисциплината, на която ги учи водната топка не им позволява безразсъдно самочувствие, когато са на плаж и се къпят в морето. Ивайло дори признава, че не обича да се къпя в морето и предпочита да плува в басейна.

“Майка ми не ми позволява да плувам в морето, защото мога да се нараня или разболея, а това ми коства много време от тренировките”, допълва Кристиян.

Виктор Михайлов е един от най-успешните състезатели в КПС Варна в групата на 17-годишните. Споделя, че тренира от 8-годишна възраст плуване и водна топка.

“Започнах да тренирам, защото родителите ми решиха да ме запишат. Първоначално не ми харесваше, но после заобичах спорта. Той ме научи да работя в екип, да мога да мисля в сложни ситуации, да имам бърза реакция”, разказва Виктор.

Каква е разликата между 15 и 17-годишните във водната топка?

“При тиийнейджърите разликата е много голяма и то във физическата и психическа част на играта. Когато си по-малък не виждаш толкова играта, докато като си по-голям мислиш по-трезво и можеш да преценяваш кога да стреляш. При по-малките се действа първосигнално, по-големите се стремят да играят отборно”, категоричен е плувецът.

Посланието на Виктор към онези, които още не са станали от геймърския стол, за да открият колко е хубаво в басейна:

“Най-добрата идея е, че във водата костите не се натоварват толкова, този спорт може да се игра по-дълго спрямо футбол или баскетбол. Най-важното е това, да се активизират и да нямат застоял живот младите хора. Аз също обичам игрите, но не прекалявам с тях. На тези, които са само на геймърския стол искам да кажа, че трябва да имат любимо хоби. Това хоби ще се превърне в начин на живот. Когато си запален по нещо, искаш да го правиш постоянно. Когато имаш желание, се учиш и се стараеш да успееш в това, което обичаш да правиш. Това, което най-много ми харесва във водната топка е, че играем в екип. Това може да ти донесе много ползи в живота”, допълва Виктор.

Денис Станков е гордостта на мъжкия отбор на КПС Варна. Тренира от 12 години. Признава, че е започнал да тренира не по свое желание.

“Най – голямата заслуга за започна да се развивам в този спорт, е на моята майка. Тя ме записа първо на плуване, след това на водна топка. Както се противих, така това стана част от моя живот, която аз смятам за неразделна цели 12 години.

Всяко малко дете, което израства във Варна трябва да може да плува. Плуването обаче е доста индивидуален спорт, не е колективен, а в колективният спорт се формират много приятелства и това задържа децата на басейна. Това да са част от отбор, който постига нещо, а това е повод за гордост в децата и причина те да се задържат в спорта”, споделя Денис.

Какво е чувството, когато тръгва отборът за състезание и емоцията в битката?

“Когато и да тръгваме за състезание, отборът е мотивиран. Дори без намесата на треньор ние се събираме и обсъждаме как ще играем, какво искаме да извлечем от мача, кой как да се представи. По време на сблъсъка няма място за емоции, играем, раздаваме се и показваме това, което сме научили”, смята Денис.

Питате каква е ролята на късмета във всеки мач? На късмета не може да се разчита, в нашият спорт той няма голяма роля. Ролята е на постоянството, на труда, който е положен с времето и като цяло на тренировъчния процес.

Късметът е много малка част от нашата работа.

Коя е най-трудната и ценна победа, с която Денис се гордее?

“Много са! Най-важната победа е, когато за първи път започнахме да играем на възраст “мъже”, това беше нашето първо включване на клуба КПС Варна и в дебюта си спечелихме купа “България”. На финала това беше най-изпълващата победа, която някога съм преживявал”.

Кое прави КПС Варна толкова силни?

“Това е колективът, ние сме сплотени от дълги години, повече от десетилетие. Това са едни доживотни приятелства, които си остават извън басейна, както и в басейна. Най-голямата мотивация е с тези хора, които са близки до теб, да успяваш и вървиш нагоре. Това е труда, който е положен през годините. Най-малкото е забавлението по време на всяка тренировка – да се съберем всички заедно и да се наслаждаваме на нашия любим спорт”, споделя още Денис.

Има ли подводни номера по време на тренировка?

“Естествено, че има, много са даже…Има всякакви хитринки как да изработиш противника, как да го обезвредиш в защита, но няма да издаваме тайни.

Съветът ми към онези млади хора, за които морето е до колене е да не пренебрегват морето, то е стихия, то е необятно и не е шега работа.

Най-малкото, искам да посъветвам тези хора, които си мислят, че могат много, да влязат на 50-метровия басейн и да си тестват лимита. Не е точно база за съпоставка, но в басейна е спокойно, а в морето – бурно. Ако не може да се справите в басейна, изобщо не си мислете, че може да се справите в морето, там няма дъно или не толкова плитко”, категоричен е Денис.

В шампионския “иконостас” на КСП Варна има стотици отличия, купи и медали. Зад тях стои не само неуморен труд, но и хора, които помагат безрезервно на отбора, за да прославя той Варна във всеки турнир. Към тях изрази своята благодарност Найден Найденов, главен треньор на КПС Варна.

“Искаме да благодарим на община Варна за предоставената база, за мен тя е една от най-добрите бази в държавата. Искам да благодаря на фирма БГ СОТ, която ни съдейства при провеждането на много от нашите състезания, както и на фирма Климарин, която е много дейна около нас. Това са част от хората, които правят възможни победите ни от малките деца до мъжете”, допълва Найден Найденов.

“Новината е, че от няколко месеца се опитваме да изградим женски отбор, имаме над 20 момиченца, които тренират, две жени треньорки ги обучават. Вероятно от следващата година ще имаме и девически отбор.

Препоръчвам на родителите да си запишат децата да тренират на 6-7 годинки. Можем и с по-малки да работим, можем и индивидуални уроци да предлагаме, всичко е по желание на родителите и свободното време на треньорите към клуба. Имаме достатъчно треньори. Основната база, на която работим е на байсен “Приморски”, обучаваме групи на басейн “Делфини”, на “Спорт Палас”. Няма горна граница, имаме групи за възрастни в през уикенда, но тези хора тренират за удоволствие и здраве, но не за изграждане на състезателни умения”, коментира още Найден Найденов.

Повече информация може да намерите на страницата КПС Варна във фейсбук и сайта на отбора.

(Visited 155 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close