Училищата във Варна са доволни от образователния модел 1:1

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Една година след пилотното въвеждане на образователния модел 1:1 (устройство за всеки ученик) в девет варненски училища, техните представители са доволни от резултатите, постигнати с него. Това е основния извод от провелата се в морската столица дискусия “Стъпка по стъпка при въвеждането на модела 1:1“. Тя събра на 19 октомври във Варненската IV езикова гимназия “Фредерик Жолио – Кюри” представители на училища от областта, Община Варна, както и на Центъра за творческо обучение. Той е организацията, която партнира на българските учебни заведения при въвеждането на иновативния образователен модел.

Община Варна, в сътрудничество с Център за творческо обучение, внедри модела 1:1 и “Училище в облака“ в девет варненски училища през 2020 година. В рамките на проекта бяха обучени над 80 учители, които се подготвиха за работа по иновативния модел. Представители на деветте учебни заведения споделиха по време на срещата своя опит и напредък, както и полезни практики, свързани с него. Общият брой на паралелките в България, които вече работят по него, надвишава 150 в 50 училища.

Домакинът на събитието – IV ЕГ “Фредерик Жолио-Кюри”, Варна – въведе модела 1:1 през 2020 г. в една паралелка – 9Б клас, в която общо 24 ученици получават преносими устройства за учене. Осигурени са и 14 устройства за учителите, като 13 от тях получават и сертификати.

Моделът 1:1 (устройство за всеки ученик) е един от най-модерните образователни методи в света и се прилага в някои от най-напредничавите образователни системи като тези на САЩ, Великобритания, Скандинавските държави, Япония и други. При него всеки учител и ученик разполага с персонално устройство, предназначено единствено за обучение, класната стая се трансформира в креативна среда, а преподаването се извършва еднакво успешно както присъствено, така и дистанционно.

По време на събитието беше представена и платформата learning1to1.bg, в която се събират ресурси и насоки, свободно достъпни до всички училища, учители и родители, желаещи да работят по модела 1:1.

От страна на Община Варна в събитието се включи Антоанета Хинева, Главен експерт “Училища”, Дирекция “Образование и младежки дейности”. Тя сподели, че проекта за въвеждане на модела 1:1 в деветте училища в града е изключително важен и изрази надежда, че ще продължи да се развива и броят на паралелките и училищата, които го въвеждат, ще се увеличава.

(Visited 3 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close