Ученици от Хуманитарната гимназия се включиха в Деня на отворени врати в Районния съд

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Съдебната палата на площад “Тракия“ във Варна посрещна десетокласници от паралелка “Съдебна администрация“ на СУХНИ “Константин Преславски“ в инициативата “Ден на отворените врати“, традиционно организирана в навечерието на професионалния празник на юристи и съдебни служители – 16 април. За разлика от предходните две години, информационно-образователната кампания отново се проведе присъствено, под надслова “Открито за съдебната власт“.

Възпитаниците  на училището, които  още от началото на месец април провеждат и практически стаж в Районен съд – Варна, направиха съвместна обиколка в сградата за обогатяване на впечатленията си за работното ежедневие и отговорности на деловодители, архивари, съдебни секретари и общата администрация.  С любопитство за първи път днес те влязоха в съдебната зала за публична продан, имаха възможност свободно да задават въпросите си и разговарят със съдия Пламен Танев от “Гражданско отделение“ на Районен съд – Варна и прокурор Жаклин Кехецикян от Районна прокуратура – Варна. С магистратите десетокласниците коментираха отликите между делата в зелени и червени папки, движението на едно дело от образуването му, през  бюрото на прокурора или съдията, до публичното му разглеждане  в съдебната зала.

Съдия Пламен Танев разказа пред участниците в инициативата “Ден на отворените врати“ защо отбелязваме датата 16-ти април и им подари екземляр от Конституцията на Република България.  Прокурор Кехецикян предостави за всеки от тях издание на Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи.

(Visited 1 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close