Ученици от МГ “Д-р Петър Берон” пътуват за състезание в MIT – Бостън, САЩ

Ученици от МГ Петър Берон заминават за престижно състезание
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Ученици от МГ “Д-р Петър Берон” пътуват за състезание в MIT – Бостън, САЩ, научи СайтЪТ. Основано през 1998 г., HMMT е едно от най-големите и престижни гимназиални състезания в света. Мисията на основателите е то “да насърчи интереса към математиката, да ангажира разнообразна общност от ученици и да ги подкрепи в достигането отвъд традиционните учебни програми по математика, да предостави представа как може да изглежда бъдещето на математиката.”

Всеки турнир привлича близо 1000 ученици от цял свят, включително най-добрите участници на национални и международни олимпиади. HMMT е изцяло организиран от ученици от Харвард, Масачузетския технологичен институт и близките училища, много от които самите са възпитаници на HMMT.

Тази година в съревнованието участват три български отбора – по един от: МГ “Д-р Петър Берон” – Варна, СМГ „Паисий Хилендарски“ – София и ППМГ „Академик Никола Обрешков“ – Бургас.

Състезанието се провежда на два етапа

I етап – три индивидуални състезания

II етап – две отборни състезания в 12 кръга с по 4 задачи

По време на отборното състезание участниците решават задачите пред публика, а резултатите се отчитат и променят в реално време на екрана. Динамиката и оспорваните резултати правят събитието изключително атрактивно – не само за участниците, но и за публиката. 

Отборът на МГ “Д-р Петър Берон” участва в HMMT от 2013 г. като има прекъсване по време на пандемията – между 2020 и 2022 г. Най-високите постижения досега са 8-мо място в отборното състезание (това е и най-високият постигнат резултат на български отбор) и индивидуални представяния в най-добрите 50 

Тази година във варненския отбор участват:

Александър Янев XII клас МГ “Д-р Петър Берон” – Варна
Маргулан Исмолдаев XII клас МГ “Д-р Петър Берон” – Варна
Деян Хаджи-Манич XI клас МГ “Д-р Петър Берон” – Варна
Веселин Маркович X клас МГ “Д-р Петър Берон” – Варна
Добромир Ангелов X клас МГ “Д-р Петър Берон” – Варна
Цветан Тинев X клас МГ “Д-р Петър Берон” – Варна
Борис Георгиев XI клас СМГ „Паисий Хилендарски“ – София
Демира Недева X ОМГ “Акад. Кирил Попов” – Пловдив

Ръководители са Иван Ангелов (учител по математика в МГ “Д-р Петър Берон”) и Димитър Маркович – възпитаник на МГ “Д-р Петър Берон” и двукратен участник в състезанието.

Средствата за участието на учениците в Бостън са осигурени от: “Елдоминвест ООД”, СМБ – Варна и Фондация МГ “Д-р Петър Берон”

(Visited 5 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close