Ученици от Математическата с исторически успех на Международната олимпиада по география

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Варненските ученици Теодор Костов, дванайсетокласник в МГ- Варна и Даниел Димитров, десетокласник в МГ-Варна, се представиха изключително силно на най-голямото състезание по география в световен мащаб – iGeo Istanbul 2021, което се проведе от 11 до 15 август, научи YouthStreet.

Двамата извоюваха правото да бъдат част от 4-членния национален отбор на България и заедно с Антонио Георгиев (12 клас, ППМГ Благоевград) и Атанас Иванов (10 клас, НПМГ София) постигнаха най-доброто класиране на страната ни от всички 12 участия досега на този форум.

Исторически първи златен медал завоюва Теодор Костов, със сребърни медали се окичиха Антонио Георгиев и Даниел Димитров, а бронз спечели Атанас Иванов. С този пълен комплект отличия България за първи път влезе в Топ 6 в крайното класиране по медали от 46 държави (180 участника, на възраст между 16 и 19 години).

Зад големия успех на варненските младежи стои невероятен екип от преподаватели от Математическата гимназия – Димитрина Докимова, Десислава Темелкова и Иван Велев, както и ръководителите на националния отбор Мариана Султанова и Нели Петрова; Гергана Иванова; Емилия Патарчанова. Момчетата споделят, че успехът се дължи и на сплотения екип, който четиримата са изградили:

“Въпреки че се състезаваме индивидуално, ние през цялото време преди олимпиадата и между отделните й части се подготвяхме заедно – решавахме задачи, обсъждахме възможни решения на казуси и актуални проблеми. Отборният дух допринесе изключително много за успеха, който постигнахме, защото всеки от нас имаше подкрепата на останалите и нито за миг не се усети конкуренция“, коментира Даниел.

“Когато българите действаме отборно, с поглед към общата цел, без завистта и злобата да са единствената ни обща черта, няма кой да ни спре. И сега се доказа девизът на държавата ни, който преди повече от век възрожденците са поставили на нашия герб – “Съединението прави силата“, който ни помогна да постигнем този исторически успех“, допълни го Теодор.

Пътят им към Международната олимпиада е много дълъг и продължителен – 3 кръга от Националната олимпиада по география (между януари и юни); определяне на разширения отбор (14 участника); подготвителен лагер и тест за определяне на четиримата представители на България в националния отбор (юли). И тогава за тях започва и най-трудната част, а именно подготовката за iGeo и то в разгара на лятната ваканция. Междувременно, в средата на месец юни, същият отбор участва и на Европейската олимпиада по география, където също печели 4-ри медала.

Самата олимпиада протича в четири етапа в рамките на няколко дни – мултимедиен тест, писмен тест и 2 части на теренна работа. Това е може би единствената международна олимпиада, която не се провежда на родния език – задачите се получават, решават и описват изцяло на английски език за всички участници.

За съжаление регламентът на Международната олимпиада по география позволява до 2 участия на един ученик – Теодор вече е студент (участвал е в Хонг Конг 2019 и Истанбул 2021), а Даниел ще има още една възможност – догодина във Франция или след две години – в Индонезия.

Медалите от състезанията по география и икономика не са единствените отличия за варненските ученици – двамата се състезават успешно в областите: физика, химия, история, финанси, статистика. По време на подготовката им за международната олимпиада, двамата взеха участие в националния кръг на олимпиадата по физика; Теодор стана лауреат на олимпиадата по история, а Даниел, с отбор от МГ Варна, завоюва правото за втора поредна година да представя България на Европейската олимпиада по статистика.

Варненската математическа гимназия има сериозни традиции в областта на географията – през последните 4 години неизменно двама от четиримата ученици в националния отбор са нейни възпитаници. За това допринася приемствеността между младите и натрупалите вече опит географи.

(Visited 2 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close