Ученици и учители от Италия, Естония, Полша и Унгария са на образователен обмен в СУ “Гео Милев” – Варна

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Деветнадесет ученици и девет учители от Италия, Естония, Полша и Унгария са на образователен обмен в Средно училище „Гео Милев“-Варна. Учениците на възраст между 12 и 15 години са участници в проект “STEAM the Music“ по програма „Еразъм+“. От 18 април до края на седмицата те ще участват в разнообразни дейности и уроци.

Гостите бяха посрещнати по традиция с хляб и сол. Преди специално подготвения концерт, в който прозвучаха песни и музикални ритми на страните партньори, те бяха поздравени от директора на училището Албена Павлова.

Първият ден започва с интердисциплинарен урок „Шум, звук, тон“, който ще им покаже по интересен и практически начин връзката на музиката с физиката и математиката. Учениците ще работят с трима учители, а целта е сами да стигнат до конкретни резултати и да направят своите изводи. Основата на STEAM обучението е да се преподават учебните дисциплини не като отделни предмети, а да се интегрират в обучение, базирано на реално приложение и опит. Всеки представен урок е подкрепен от практически занимания. След урока учениците ще използват наученото, като сами създадат музикални инструменти от картон.

През втория ден, разделени в смесени екипи и с помощта на техните връстници от СУ“ Гео Милев“, децата ще опознават Варна, по предварително определен маршрут, като търсят и научават факти за забележителностите в града. Образователната разходка ще завърши с посещение в Археологическия музей.

Още един STEAM урок наречен „Музикална математика“е включен в програмата, по време на който учениците ще научат повече за музикалните размери и математическите дроби. След урока те ще участват в творческа работилница

“Български народни танци“, с участието на фолклорна група „Елбетица“ и ще се запознаят с размерите, тактовете, ритъма в народната музика. Българските ученици са подготвили презентация за традиционните български инструменти- гайда, тамбура, тъпан, кавал, гъдулка, а ученици от ОУ „Антон Страшимиров“, ще покажат на гостите как звучат тези инструменти поотделно и заедно.

След интердисциплинарен урок „Песента на морските обитатели“, който включва знания по физика и музика, децата ще посетят Делфинариума. В учебната програма са включени още ИКТ занимания, състезание чрез платформата кахут, театрална работилница с музика и английски и др. В културната програма е включено посещение в Балчик, двореца и ботаническата градина.

Това е последния образователен обмен по проект “STEAM the Music“. Целите на проекта са свързани с подобряване на основните умения с фокус върху STEAM (S-Science, T-Technology, E-Engineering, A-Art, M-Mathematics), повишаване на

мотивацията за използване на ИКТ при учене и преподаване, подобряване на езиковите умения и способността на учениците да си сътрудничат на английски език, подобряване на комуникативните умения и работа в екип, увеличаване на разнообразието от извънкласни дейности в училищата.

За първи път след пандемията учениците са настанени в семейства, при своите български приятели.

(Visited 20 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close