Триумф за Александра Савова от МГ-Варна, победител в националния кръг на олимпиадата по философия

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

За втора поредна година Александра Савова от 12 “а“ клас на Математическа гимназия “Д-р Петър Берон“ във Варна е безапелационен победител във философската олимпиада, която се проведе онлайн на 26.03.2022 г.

Съгласно новия регламент, тя се състезава в старша възрастова група за ученици от 11 и 12 клас, и с ниво на трудност, изискващо знания от профилирана подготовка.

“Щастливи сме да споделим с всички ученици и учители на МГ общността, че авторитетът на гимназията сред философската научна общност отново бе издигнат на национално равнище, благодарение на Александра Савова и нейният преподавател Палмира Дачева.

Александра завоюва първото място с невероятните 531.5 т., с една точка повече от миналата година, и с 37.5 т. пред следващият в класацията. Да припомним, че максималният брой точки, който регламентът утвърждава, е 560, като се формира от сбора на удвоеният брой точки на областния кръг и утроеният брой точки на националния.

В историята на олимпиадата по философия, която тази година се проведе за 34 –ти път, този резултат е най-високият и нито един участник досега не е побеждавал в две поредни години. Нещо повече, Александра  Савова постигна на националния кръг невероятните 117.5 т. , което означава 97.5 т. за философско есе, и 20 т. на тест, изискващи знания за профилирана подготовка.

Освен първенец, тя стана и Лауреат на  националната олимпиада по философия!

Закономерно тя се класира и в разширения национален отбор на България за международната олимпиада по философия. Радостни сме, че в него е допуснат и друг ученик от МГ – Ивайло Христов от 9 “в“ клас, който се състезава в младшата възрастова група и постигна отличен резултат  на националния кръг, заемайки 7 място.

В последните 5 години младите философи от МГ, обучавани в школата по философия с ръководител Палмира Дачева, са спечелили общо 6 медала: три златни, 1 сребърен и 2 бронзови на националните кръгове на националната олимпиада по философия.

В очакване сме на резултатите от Подборния кръг за международната олимпиада, който ще се проведе на 6 април и желаем успех на нашите ученици!“, съобщиха от престижното варненско учебно заведение.

От там допълниха, че на 6 април се проведе Подборния кръг за определяне състава на националния отбор на България за участие в Международната олимпиада по философия – Лисабон 26-29 май 2022 г. Сред 10-те участници бяха и Александра Савова от 12 клас на МГ “Д-р П.Берон“ и Ивайло Христов от 9 клас с преподавател  старши учителят по философия Палмира Дачева. Националната комисия в състав доц. Иван Колев – Председател,  доц.Васил Видински, доц. Ясен Захариев – членове, определиха единодушно двамата млади математици от Варна да представляват България на този престижен международен форум, който ще се проведе в Португалия в края на месец май. Важно е да подчертаем, че за Александра това ще бъде второ участие в международната олимпиада, след като миналата година заслужи  наградата Honorable mention – Словения 2021. Нейният успех е особено значим, защото тя е ученичка в математическа гимназия, в която философията не е профилиращ предмет и в учебната програма философията не присъства в 11 и 12 клас.

За Ивайло Христов тя ще бъде първо участие, а с това и за първи път България ще бъде представена от толкова млад участник – едва в 9 клас, но вече избрал да се развива в най-духовната наука, към която малцина от неговото поколение имат интерес.

За него Председателят на Националната комисия доц. Иван Колев сподели пред  Палмира Дачева: “Ивайло е духовен човек! Той носи в себе си философският пламък!“ Думи, които не се нуждаят от коментар.

Да пожелаем и на двамата ученици от МГ Варна да прославят страната ни на международната олимпиада по философия и да развеят гордо българският трикольор!

https://philosophyolympiadbg.wordpress.com/

(Visited 4 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close