Таня Петрова, директор на ОУ “П. Р. Славейков”: Младите учители имат нужда от подкрепа!

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Младите учители имат нужда от подкрепа, за да останат в професията. Това е най-важният извод от проучване на Световната банка по поръчка на МОН, сподели във фейсбук Таня Петрова, дългогодишен директор на ОУ “П.Р. Славейков” във Варна.
През 2016 г. едва 10% от новоназначените в системата са останали в професията. Оттогава започва плавното повишаване на заплатите в сектора и резултатът е, че през 2019 г. отпадналите след първата година вече са 23%. Според авторите на изследването обаче този ефект може да е временен, ако не се вземат допълнителни марки за задържане на специалистите.
Успешните учители играят ключова роля за изграждане на модели на поведение извън семейството. Помощта за младите хора за развитие на умения е доста сложна задача, особено в толкова предизвикателна среда. Затова и подкрепата за учителите е толкова важна.
Защо младите учители не се задържат в професията?
Причините са най-различни – може да не са добре приети в училището, може да се сблъскват с много предизвикателства, за които не са били подготвени във висшето училище, да не знаят как се преподава на деца, които не говорят български и т.н. Коронавирусът допълнително усложнява положението.
А и изследванията показват, че дистанционното обучение намалява ефективността на овладените знания при учениците.
Сред краткосрочните мерки, предложени от Световната банка, е програма за въвеждане на завършващи студенти в учителската професия, предшествана от обучение на учителите наставници, както и постоянно повишаване на квалификацията им.
Затова обаче е необходим сериозен контрол. На входа и на изхода. От програмите, по които се подготвят учителите, през фирмите, които организират квалификационните курсове, и се стигне до проверката в клас – прилага ли се наученото от учителите в часовете и повишили ли са се знанията на техните ученици.
Така че, да заложим на подкрепа за младите учители, съчетана с контрол.
(Visited 3 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close