“Танцова работилница”: Прелест в полет! Зад тях – желязна дисциплина и всеотдаен труд!

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

В рубриката “Школите на Варна” младежкото информационно издание Youth Street Varna представя  Детска танцова школа “Танцова работилница”, която всъщност не е просто “работилница”, а истинска ковачница на характери и победители .

Представянето на Детска танцова школа “Танцова работилница” е част от проекта на СНЦ „Пресклуб Варна“ – „Виртуална информационна борса – Школите на Варна” и се реализира с финансовата подкрепа на ЕНЕРГО-ПРО в контекста на инициативата “ЕНЕРГО-ПРО ЗА ОБЩЕСТВОТО” в направление „Детско развитие” и медийното партньорство на СайтЪТ.

Това, което видяхме като работа и подготовка в школата може да се окачестви само с една дума – респект! Респект към организацията, към всеотдайността и амбицията на нейния създател и ръководител – Десислава Димитрова – Аргирова и екипа й.

Който е имал щастието да влезе в “кухнята” на “Танцова работилница” остава изумен как зад цялото изящество и красота на балета и танца се крие толкова труд, упоритост и стремеж към съвършенство.

Това, което излъчват възпитаниците на школата, е амбиция и достойнство!

Никой не хленчи от железните правила, никой не се оплаква, напротив…Тук децата идват с жажда да научат всичко онова, което им дава самочувствие на успешни и силни личности не само в залата, на сцената и по турнирите, а и в живота!

“Занимавам се с танци от 6-годишна и моят голям вдъхновител в сферата на изкуството е моят първи хореограф, т.н. виновник за всичко постигнато дотук, което никога не съм имала времето да погледна отстрани и да видя какво е то.

Аз съм родом от Плевен и като дете срещнах човек, който ми показа красотата на това изкуство и ме насочи по пътя на успеха. От малка мечтаех да стана хореограф и да приличам на своя учител. Тя беше причината да продължа като възпитаник на Музикалното училище в Плевен, а след това да дойда във Варна, където станах хореограф – педагог. По време на обучението си бях поканена към едно варненско дружество и така започнах като преподавател по танци и фолклор в детските градини.

От там се роди идеята моите възпитаници от градините да имат място, където да продължат своята танцова дейност и така беше сбъдната мечтата да създам своята “Танцова работилница”. Амбицията ми беше това да е място, където да кипи общ процес между родители, деца и учители. Днес това вече е реалност и е истинска работилница за танци и изкуство.

Исках това да не е просто любителска школа, тъй като съм академичен и професионален танцьор, затова мечтаех да създам място за сценични изкуства, водена от любовта към танца. Той е преди всичко удоволствие, но моята насоченост е освен любителски, да създаваме и сценични артисти.

Вече 9 години по-късно, това е реалност. Двигателят и основата тук е, че се стараем да изграждаме характери, личности, които да се научат, че без дисциплина и труд в живота нищо не се постига. Това може би ни отличава от повечето танцови места. Варна е град, който има невероятни колеги, с много по-богат опит от мен, на които се възхищаваме безкрайно.

Опитваме се да работим педагогически с децата и да ги научим чрез танца колко важна е дисциплината и колко тя е полезна за всичко останало занапред.

Относно качествата, които трябва да имат децата, които да се обучават в “Танцова работилница”, Деси коментира:

Първото, е силно желание! Това е водещо качество. Без желаниее няма как да се докоснат до тази магия и минимални физически данни в ранна възраст са необходими, а в по-напреднала възраст са задължителни. Наблюдавайки децата, които обучаваме в годините, констатираме, че те се отличават и с творческият ни екип обсъждаме как на улицата можеш да разбереш дали едно дете се занимава с изкуство, спорт или не.

Школата е многоброен носител на награди, отличия, квалификации и постижения в сферата на танцовото изкуство с участия в национални и международни състезания, фестивали и мероприятия.

Относно въпросът, кои отличия са ми най-ценни, всички отличия и победи са ми безкрайно скъпи, защото не самите отличия са важни, а това, което стои зад тях, а то е месеци и години труд.

Трудностите и незабравимо щастливите мигове, те са най-големият урок и най-голямата награда. Гордеем се и с неуспехите си, защото те също са ни дали нещо градивно.

Деси създаде уникален Дневник на танцьора. За него споделя:

Дневникът на танцьора е много интересен проект, който преди две години създадохме, възвръщайки в ежедневието си след пандемията. Тогава ни се наложи да се сблъскаме с нещо непознато за нас, хората на изкуството и спорта, да водим нашите репетиции онлайн. Това беше почти мисия невъзможна, тъй като бяхме лишени от възможността да влезем в залите ни, да работим и творим. Наложи се пред мониторите да казваме на децата: Хванете една тетрадка, изпишете това, което чувате и после опитайте сами.

Музикантът има нотна тетрадка, танцьора няма такава. Затова с екипа ми започнахме да мислим как да създадем дневник, който така да е конструиран, че да е ползотворен с насоките си за танцьора. След година работа успяхме да издадем първия тираж и той достигна до голям брой деца в България, интересът беше голям. Отзивите, които връщаха ръководители и танцьори, беше много положителен и се гордеем безкрайно с това, което направихме.

Що се отнася до това как родителите да изберат място за развитие на своите деца, Деси коментира:

Децата подсказват, те са много искрени, чисти. Бих дала съвет на родителите, независимо къде, безкрайно много са местата, има много добри колеги във всяка една сфера, но бих призовала родителите да се вслушат в децата си и когато видят амбиция и талант в тях, да ги подкрепят силно. Това е един двустранен процес. Изключително важна е родителската подкрепа и разбира се, добрата връзка учител-родител.

В школата възпитаници в танцовото изкуство са деца на възраст от 5 до 18+ години в различни 11 възрастови и стилови танцови групи.

Изучаващите се стилове са съвременна танцова техника – модерен балет, класически балет и български народни танци.

През годините на творчество и неуморна работа “Танцова работилница” утвърждава екип от професионални преподаватели, треньори и корепетитор, работещи с любов и професионализъм със своите възпитаници.

Главен художествен ръководител и Хореограф – Съвременни танци и Български фолклор е Десислава Димитрова – Аргирова. Главен хореограф и ръководител на балетните класове „Класически балет“ е Мария Белчева. Корепетитор – Веселин Иванов. Хореограф – репетитор и постановчик – Кристияна Бобчева. Репетитор – Марина Манова.

Ето какво сподели Мария Белчева, главен хореограф и ръководител на балетните класове „Класически балет“:

Мария е живяла близо 15 години в чужбина, но е предпочела да остане във Варна, за да предаде опита и уменията си на прекрасните деца от школата.

“Израстнала съм във Ванкувър, Канада, където съм танцувала в няколко различни училища и академии, в които се преподава по методиката на Кралската академия. Изучавала съм и други методики. Станаха почти десет години, откакто взех решение да се завърна в България след близо 15 години живот извън страната ни. Когато се завърнах, бях убедена, че трябва да се върна към корените си и записах “Съвременна танцова хореография” , която завърших като бакалавър във ВСУ “Ч. Храбър”. След това завърших и хореографска режисура и арт мениджмънд като магистратура. Няколко месеца след това предпочетох да продължа да уча, така дистанционно се обучавах в три танцови квалификации, които са към Британската балетна организация в Англия. Сега имам право да работя по тяхната методика с деца от цяла България.

Това, което искам, е нашите деца да са на световно ниво, конкурентноспособни. Те трябва да са обучени във всички новости в танца, които навлизат. Опитвам се да ги науча освен на техниките, които владея, на това да са индивидуалисти. За мен не е толкова от значение да стоят зад гърба ми и да повтарят моите движения, а да мислят самостоятелно, да изградят собствена методика, собствен израз на танца.

Какво формират като качества у децата двете дисциплини, които Мария преподава – класически и модерен балет?

Това е много сложен въпрос. Танцовото изкуство като цяло изгражда в човек дисциплина, отдаденост към нещо, носене на отговорност. Другото важно нещо, е уважение към тялото и към себе си било то за правилно хранене или правилно отглеждане на това тяло. Ние трябва да се научим да приемаме телата си, това, че не всяко тяло е перфектно и сме различни. Трябва всеки да прецени кое е най-доброто за него.

Мария си поставя амбициозни цели!

Главната ми цел в момента, е Британската балетна организация като методика да стане практика у нас. Въвеждайки тази методика ще мога да изявя децата пред комисия, която да ги изпитва и техният труд дасе оцени на световно ниво, което да епризнато. С това ще успея да дам нещо ново и различно на обучението не само във Варна, но и в България.

Венета Иванова е майка на дете, което се обучава в ТШ “Танцова работилница”.

“Дъщеря ми вече е на 8, започна преди третата си година да посещава школата. В началото съвсем по детски, с желанието да бъде принцеса, балерина, хареса един плакат на школата и това беше начинът, по който стигнахме до тук. Впоследствие при срещата с ръководителите видях, че мога да им се доверя.

Днес, толкова години по-късно, тя е все по-мотивирана, все по-щастлива. Прекарва повече време в залата, отколкото у дома. Това, което ние можем да направим като родители, е да подкрепяме този талант и това, което нейните учители видяха у нея и развиват.

Всяка малка победа да се качи на сцена, да се справи с притеснението си, да овладее трудните моменти, всичко във това процесът е важен. Много по-важен от медала накрая. Състезателният, спортният дух й помага да не се плаши от трудностите в живота. От малка, тя се е научила в залата, че за да успееш, трябва много да работиш.

За да изучиш труден, красив елемент, трябва мното пъти да го направиш. Това забелязвам в нея, че трудностите не я плашат и се гордея с това. Вярвам, че танците са й дали тази упоритост. Мисля, че балетът съчетава в себе си не само физическата грижа за тялото на едно подрастващо дете, но дава и страхотна обща култура. Посещенията на балетни постановки, потапянето в магията на танца, създава личности, хора, които един ден освен своята спортна култура ще имат богата обща култура, ще са работили в екип.

Това е изключително важно, защото за да изработиш една хореография с още десет деца, никак не е лесна работа. Да следиш екипа, да се справяш с конфликтите в този екип, защото в процеса на работа има и такива, това е изключително ценно. Мисля, че децата трябва да бъдат насърчени да опитат. В това е ролята на родителя, да ги подкрепи да опитат”, смята Венета.

Други две от майките на деца от “Танцова работилница” също споделят своите впечатления от обучението в школата.

“Изключително сме щастливи, че децата ни са точно в тази школа с най-добрите учители, любящи, трудещи се. С голямо желание децата посещават школата. Сияна дойде на три години и половина и от там нататък не е искала да излезе. Във всеки един момент иска да е тук и да танцува, да учи нови танци и се радвива. Танцът е едно вълшебство, той те увлича, от единия танц влизаш в другия”.

“Децата продължават смело напред, печелят все повече отличия, участват на все повече състезания и така над 7 години. Танцът е част от мечтите на децата в една или друга посока. Като мечти за бъдеща реализация също участва в сърчицата и мислите им”, споделят родителите.

За това, че танцът е в мечтите и сърцата на децата свидетелства и фактът, че дори у дома, те не спират да танцуват дори и сами пред огледалото. Това споделиха самите малки чаровници.

Последно и голямо отличие на школата е на 8 април 2023г. в град София, зала „Триадица“, където се проведоха квалификации за България на световният формат „DANCE WORLD CUP” – 2023г.

Класираните танци с места и квоти, донесоха безкрайна гордост и радост от труда и цялата отдаденост на танцьорите, преподаватели и силно подкрепящите ги родители.

  • Първо място „Lovely” – class: MINI – формация.
  • Първо място- „ Rescue” – class: KGLE – – формация.
  • Второ място- „ Contrast” – class: KGLE- – формация.
  • Трето място- „Експлозия“ – Лилиа Иванова – 8г. – акро соло.
  • Трето място- „Високо или ниско“ – Ивайла Стоянова – 12г. – лирикъл соло
  • Четвърто място“ Бунт“ – Ева Свиленова – 12г.- акро соло.

Школата продължава своята силна подготовка в предстоящите финали, други състезания, мероприятия и предстоящ голям спектакъл.

Следващата важна състезателна изява на -ТАНЦОВА РАБОТИЛНИЦА- е през месец – юни 2023г. в Констанца / Румъния.

В нея – ТАНЦОВА РАБОТИЛНИЦА- ВАРНА и ПЛЕВЕН ще вземе участие с 28 танца в различни танцови стилове в престижният танцов формат „Black Sea Dance Stars” – 2023г.

Момичетата споделят, че се гордеят със спечеленото си първо място в столицата.

Освен състезатели, девойките са и прекрасни артисти, които се изявяват във Варненската опера.

Последният спектакъл, наречен “Танцова зараза” носи посланието, че освен вируси се разпространяват като зараза щастието и любовта.

Марина и Андреа споделят, че в “Танцова работилница” ги учат не само на танци и дисциплина, а и на житейска мъдрост. Момичетата споделят, че в залата могат да изразяват свободно себе си, своите чуства и мисли. Допълват, че всички тук са приятели и извън залата. Според тях всяка победа е ценна, а дори и загубите ги учат на нещо полезно.

През есента на 2022г. “Танцова работилница” отваря врати и в още един Български град- Плевен, където успешно днес се обучават и развиват деца в сферата на съвременното танцово изкуство.

“Танцова работилница” сътворява през годините множество танцови спектакли, танцови лагери ,семинари и обучения като продължава своето успешно развитие и това на възпитаници си в сферата на танцово изкуство и до днес.

(Visited 299 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close