С внедряването на модела „Едно към едно“ във Варна насърчават младежите да излагат своите идеи

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Представители на образователни институции във Варна обсъдиха работата по модела „Едно към едно“, при който всеки ученик и преподавател разполага с лично електронно устройство за учене. Експертите дискутираха възможностите за реализиране на изследване, което да установи реалните ползи от този модел – повишени дигитални умения на ученици и учители, ангажиране на родителите в процеса и подобряване на учебната среда, съобщиха от дирекция „Образование и младежки дейности“.

Община Варна първа в България създаде целенасочена програма с фокус към модела Едно към едно“. За трета поредна година администрацията подкрепя финансово и организационно общинските училища при внедряване на модела. През учебната 2022/2023 г. тринайсет образователни институции в града, от които 12 общински работят по модела – ОУ “Йордан Йовков“, ОУ “Панайот Волов”, VII СУ “Найден Геров”, Първа езикова гимназия, Математическа гимназия “Д-р Петър Берон”, ОУ “Петко Рачев Славейков”, Гимназия с преподаване на чужди езици “Йоан Екзарх”, ІV ЕГ “Фр. Ж. Кюри”, ОУ “Захари Стоянов”, СУ “Пейо Яворов”, ОУ “Ангел Кънчев”, ОУ “Константин Арабаджиев”. От началото на годината е факт и Google – референтно училище – Професионалната гимназия по компютърно моделиране и компютърни системи „Академик Бл. Сендов“.

С внедряването на модела „Едно към едно“ се насърчават интересите на младежите и мотивацията да излагат своите идеи и да предлагат решения на проблеми. Чрез дигитални технологии, учениците имат възможността да влязат в ролята на истински учени и да преминат през процесите на планиране, проучване, наблюдение, експеримент, проверка на фактите, анализ и интерпретация. Концепцията е част от каузата „Варна – град на знанието“, посочват от ресорната дирекция.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close