Съдия Росица Тончева към ученици от Варна: Обмисляйте всяка своя стъпка в интернет!

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

На какви рискове се излагаме, когато предоставяме информация за себе си в интернет и социалните мрежи – думите на апелативния съдия Росица Тончева чуха ученици от Техническата гимназия във Варна

Престъпленията в онлайн пространството бяха основната тема при гостуването на наказателния съдия Росица Тончева на деветокласници от Професионалната техническа гимназия. Представителят на Варненския апелативен съд припомни, че един от първите трагични случаи на агресия, приковали общественото внимание, бе именно в тяхното училище преди 15 години – уговорен в интернет бой завърши със смъртта на момче. Това е един от болезнените примери, че животът ни в дигиталния свят не е безопасен. Така както и желанието ни да демонстрираме силово превъзходство пред връстниците си. Както в този случай, така и в много други, интернет нито прикрива размяната на обиди, нито агресията и омразата, констатира съдия Тончева.

Тя продължи обхода на опасностите в цифровия свят с факта, че всяко изображение, качено в профил в социална мрежа, може изключително лесно да се обработи и използва – първо за нашето злепоставяне, а след това и с цел извършване на престъпления, сред които най-тежки са отвличане или изнудване. „

Личната информация за вас може да стигне до хора с престъпен интерес, за които не подозирате. Възможно е да се окажете жертва на кибер тормоз заради собственото си желание да изложите живота си на показ“, предупреди съдията от Апелативен съд – Варна.

Тя припомни, че базите с лични данни са доходоносен бизнес в целия свят и даде разнообразни примери от професионалната си практика – от работещи в кол-центрове, обвинени в измами, през търговия с банкова информация до теглене на суми от чужди банкови сметки отвъд Океана и даркнет злоупотреби.

Предоставяйки нашите данни и лицевия си отпечатък в снимки в социалните мрежи, по собствена воля правим себе си уязвими. Какви могат да бъдат последствията? Първо, да злепоставим авторитета си, ако посланието на публикацията ни не бъде разбрано, второ – възможно е да станем потенциални жертви на престъпни намерения.

„За да опазите авторитета си, трябва да го създадете, а за да го направите, трябва да имате представа кои сте. Тази представа градите в реалния, физическия живот, не в този онлайн“, категорична бе Росица Тончева. Дигиталният ви образ обаче със сигурност ще говори за вас, когато кандидатствате за работа. Отделите за човешки ресурси на компаниите проучват кандидатите именно чрез бекграунда, част от който се съдържа в профилите в социалните мрежи.

„Така дори една ваша неподходяща снимка или коментар може да работи срещу вас и да затрудни заемането на желаната позиция, дори да сте се представили завидно на интервюто пред работодателя“, обясни юристът.

Тя даде и други примери – финансовите измами чрез сайтове за запознанства или нездравия интерес към децата на жени, към които уж джентълмени проявяват симпатии. Кадрите с детска порнография са скъпа стока, която се продава в цял свят. Размерите на педофилията са съизмерими с тези на киберизмамите.

„Затова мислете преди всяка своя стъпка в интернет“, бе апелът на съдията. „А това означава да мислите критично и да подлагате на съмнение всяка една информация, която четете в глобалната мрежа“.

Само 20 минути са нужни на една от социалните медии, за да направи точен профил на всеки свой потребител, за да го „таргетира“ след това с реклами и със съдържание. За тях, има опасност той да плати с времето си, с финансите си, а често и с лекомислието си. Нерядко публикации в социалните мрежи ви убеждават, че вие взимате решенията, но всъщност го прави изкуствен интелект и една огромна индустрия, понякога – във ваша вреда“, обясни на учениците съдия Тончева от Наказателното отделение на Варненския апелативен съд. За финал посланието бе младите хора да се обърнат към книгите, да откриват света с достиженията на науката, за да могат уверено и отговорно да вземат решения.

(Visited 18 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close