Студент на ВУМ – Варна изобрети уникално веган масло с обичани български билки, кръсти го “Еньовче”

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Ивайло е от Велико Търново. Студент трета година в кулинарния институт към ВУМ – Варна. По време на иновативно кулинарно изложение преди време, младият кулинар представи пред Youth Street Varna уникално свое изобретение – веган масло “Еньовче”.

“Това е моят проект по иновации. Веган масло “Еньовче” е кръстено на празника Еньовден, когато билките са най-полезни и по традиция се берат рано сутрин. Веган маслото е изцяло от зехтин или слъчогледово олио. То съдържа уникалните български подправки като розмарин, магданоз, кориандър, див лук. Извличат се всички полезни вещества от тях и на опаковката е показано колко много витамини и полезни хранителни добавки са забъркани в него. Това масло, което е с олио, е подходящо за готвене. Друга разновидност на маслото е с копър, магданоз, розмарин, див лук и кориандър, според сезона подправките варират, като целта е да бъдат използвани предимно пресни продукти”, сподели Ивайло.

Скоро той ще се насочи към разпространение, легализиране на фирма и установяване на бранд, така че маслото му да стигне до щандовете в търговската мрежа и до всеки почитател на здравословното и вкусно хранене.

Ивайло е имал стажове в Дания и Норвегия и от там почерпил опит за създаването на своите продукти.

“Там хората правят от нищо нещо, тъй като климатът не е много благоприятен, но въпреки всичко имат голямо разнообразие и се справят”, коментира още студентът.

Питаме кое е най-странното кулинарно нещо, на което се е натъквал зад граница?

“Нещо, което правихме в Норвегия, е ферментирал мозък на лангустини. Имахме огромно количество, вадихме мозъка, ферментирахме го. Супер странно и необичайно нещо. В ресторанта, където работих, идеята беше да се минимализира до максимум отпадъка. Споделяхме на нашите клиенти всичко, което правим, дори черупката на лангустината се уползотворяваше, така че никога не е било тайна какво подготвяме и хората го възприемаха и харесваха.

Тепърва започвам да откривам нови неща. Искам първо да завърша, да пътувам, да видя как се справят хората по света и след като почерпя опит, можем да говорим за нещо друго, но като за начало е моето веган масло “Еньовче”, допълни младият шеф-готвач.

Припомняме, че Във Висше училище по мениджмънт – Варна се проведе третото кулинарно изложение “Food Innovation Exhibition”, което представи уникални кулинарни продукти и разработки на студенти от специалностите “Гастрономия и кулинарни изкуства“ и “Хотелиерство и кулинарни изкуства“. Като част от дисциплината “Иновации и креативност в кулинарните изкуства“, студентите от Институт по кулинарни изкуства имаха задачата да създадат свои собствени нови продукти, както и да разработят оперативно тяхното внедряване в реални условия. Студентите трябваше да измислят свои авторски ястия с уникални рецепти, които не са използвани досега.

Част от младите кулинари се бяха концентрирали върху визуалното преживяване, свързано с тяхното изделие, а други наблегнаха на вкусови качества или нестандартна текстура, интересни съчетания на храни и продукти, както и елементи от националната си кухня.

(Visited 41 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close