Силвио Митев: Добрият брокер е психолог, банкер, юрист , приятел и преди всичко човек!

Брокер за пример - Силвио Митев
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Силвио Митев е енергичен и амбициозен млад човек, който вече е доказал себе си като успешен брокер в Компания “Купи в България” и самият той е ментор на млади хора, които желаят да се докажат като добри посредници в сделките с недвижими имоти.

Лесно ли е да си брокер, какви качества се изискват, кои качества водят до успеха в тази професия? На тези и други въпроси отговаря Силвио в рубриката “Искам да съм като теб” на младежкото информационно издание Youth Street Varna.

“Занимавам се с недвижими имоти от 8 години. Занимавах се със земеделие преди това. Съвсем случайно стана това с недвижимите имоти. Отдавах апартаменти под наем, които бяха моя собственост. Дойдоха брокери на имоти да ги снимат, да ги разгледат и предлагат на техни клиенти. Така стана магията.

Момчето, което беше мениджър успя да ме “зариби”. Изненада ме сумата, която се оказа, че мога да изкарам при продажба на имоти. Това ме впечатли и реших да опитам. Започнах да работя в тяхната фирма. Още първия месец показах добри резултати, близки до първото място. 6 месеца по-късно ме вербуваха в настоящата ми филма “Купи в България” и така вече 8 години си работим заедно и успешно.

От всеки ли става брокер?

Не от всеки става брокер! В България е прието, че брокерската професия не е престижна и ценена. Всеки, който си мисли, че не става за друго, решава да опита като брокер, за да прави много пари. Материята “недвижими имоти” и покупко-продажба, е много необятна. Има много терминология, факти в строителството, с които трябва да си запознат като “право на строеж”, СМР, “ипотека”, нотариуси, адвокати, изисква се грамотност и обогатяване на тази грамотност във времето.

Това не се учи в училище или университет, или ако се учи е в малка част. Опитът е всичко във всеки един бранш. Аз съм човек с богат опит. Имам до момента над 650 сделки, минал съм през много казуси. Не е лесно да общуваш с хора с различни претенции, но се стремя да задоволя и едната и другата страна, всичко трябва да е законосъобразно.

Има ли хора, които не можеш да “преглътнеш” като отношение? Налага ли ти се да си добър актьор в този занаят?

Разбира се! Като цяло брокерската професия не е просто да заведеш един човек до един имот, той да го хареса и да сключите сделка. Брокерската професия е много неща. Ти си психолог, ти си банкер, ти си юрист, ти си човек, ти си приятел…Професията е една, но тя обхваща много аспекти и качества. Има хора, които смятат ,че не трябва да се плаща на посредници. Идеята на тези 3%, които брокера взема, е гаранция за добре свършена работа. За да не губя времето на един клиент, още на първа среща го разпитвам какво точно търси. Хората днес си ценят времето. Съответно аз също. Предпочитам да покажа 5 неща, които устройват на 90% клиента, отколкото 20, които не го устройват като критерии и желания за покупка. Сбълсквал съм се с най-различни хора.

Срещам се с около сто човека дневно. Нормално е да попадна и на не толкова дружелюбни. Всеки си мисли, че продава дворец, че имота му е уникален. В повечето случаи такива има на пазара по много. Друг идва и тропва по масата – така ще стане! Ако сте извън служебната среда ще му кажеш: “Успокой се или си заминавай!” Тук, в служебна среда обаче му отделяме време и внимание, докато намерим решение. Обясняваме, че покупката или продажбата на имот трябва да е приятно общуване. Не трябва да се нагнетява излишно обстановката и то безпричинно. Има хора, които стават с лошо настроение сутринта и се опитват да скапят на всички настроението. Излишно е, но трябва да умееш да лавираш. Да владееш положението “между чука и наковалнята”. Мен толкова ме е блъскал чука, че съм свикнал.

В началото ме натоварваше такова отношение. Идвало ми е да вляза в ръкопашен бой. Брокерската професия иначе те среща с най-различни професии и хора и има безлимитно развитие.

Би ли препоръчал тази професия на младите хора, къде са подводните камъни?

Бих препоръчал тази професия на хора, които действително искат да я работят, защото тя не е за всеки. От гледна точка на това, че започваш от най-ниското ниво. Лепял съм бележки по дърветата, за да си набавя по всякакъв начин клиенти – продавачи и купувачи. Бил съм находчив. Успявал съм, благодарение на трудолюбие. Плюс в моята фирма е това, че сме и строителна компания. Това много помага , има много ексклузиви.

Като във всяка една професия си има минуси и плюсове. Плюсовете са, че колкото повече работиш, толкова повече изкарваш. Минусите са , че няма гарантиран доход, но това във времето става без значение. Стига да се завърти колелото. Тогава получаваш много над сигурния доход.

Имаш ли ТОП правила,твоя житейска мъдрост, постигната с опита до момента, която искаш да споделиш с младите хора, които ще тръгнат по твоя път?

Да не бъдат от тези 80% от брокерите и ако видя, че започнат да стават като тях ще им кажа, че не стават! Хората се дразнят от посредствени брокери. Рано или късно един такъв брокер се отказва, а аз нямам много време да обучавам хора, които няма дапродължат в бизнеса. Нямам определени правила, направо ги хвърлям в дълбокото. Те искат по-плавно да се случват нещата, но за мен истината е да те хвърлят в боя и както се оправиш. Наблюдавам ги, тествам ги, поставям ги във всякакви ролеви предизвикателства, за да се ошлайфат по-бързо, няма време за губене!

(Visited 4 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close