Сдружение за възстановяване на българската слава „Бран“ обявява конкурс за детско творчество

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

По повод 145 години от Освобождението на  България, Сдружение за възстановяване на българската слава „Бран“ обявява конкурс за детско творчествосъобщи Анатоли Атанасов.

Творбите се приемат до 30.06.2023, а темата е „България никога няма да забрави своите храбри  синове и дъщери“.

Целта на конкурса, е да се стимулира развитието на детското творчество и въображение и даде възможност на децата да споделят своите идеи и знания по повод Освобождението;

Да се провокират творческият потенциал, положителното мислене и родолюбивите нагласи на младите хора;

Да се насочи вниманието на учениците към историческата памет и събитията, свързани с великите личности на България;

Да се стимулира търсенето и познаването на младите хора на родовата памет и съхраняването на спомените и преданията в нея.

Право на участие в конкурса имат ученици до XII-ти клас, разделени в три възрастови групи, както следва:

 • До IV клас;
 • V-VII клас;
 • VIII-XII клас.

Конкурсът се провежда в пет раздела:

 1. Раздел изобразително изкуство

Всеки участник има право да участва с една рисунка с размер до максимум 35х50 см., без паспарту или рамка.  Разрешава се използването на всякаква техника – масло, акрил, акварел, темперни бои, пастели, графика, молив, туш, колаж.

На гърба на всяка творба е необходимо да бъдат отбелязани четливо:

 • трите имена на автора;                                         
 • възраст;                                                                         
 • училище или школа;                                                              
 • ръководител /ако има такъв/;
 • телефон за връзка;
 • електронна поща;
 • Раздел фотография

Всеки участник има право да участва с една фотография. Фотографиите могат да бъдат в цвят, монохромни или колажи и допълнително обработвани с всякакъв софтуер. Фотографиите се изпращат разпечатани на фотографска хартия с размер до максимум 35х50 см. и ако е приложимо във формат .jpg на електронната поща.

Към фотографиите е необходимо да се приложи четливо следната информация:

 • трите имена на автора;                                         
 • възраст;                                                                         
 • училище или школа;                                                              
 • ръководител /ако има такъв/;
 • телефон за връзка;
 • електронна поща;
 • Раздел есе

Всеки участник има право да подаде едно есе, лично творчество и посветено на историческа личност или събитие от българската история. Обем на есето до 500 думи, размер на листа А4, файлов формат .doc /MS Word/, шрифт Times New Roman, размер на шрифта 12 pt.

Към есето е необходимо да се приложи следната информация:

 • трите имена на автора;                                         
 • възраст;                                                                         
 • училище или школа;                                                              
 • ръководител /ако има такъв/;
 • телефон за връзка;
 • електронна поща;
 • Раздел поезия

Всеки участник има право да подаде една творба, индивидуално написана и посветена на историческа личност или събитие от българската история. Обем на творбата до 2 страници, размер на листа А4, файлов формат .doc /MS Word/, шрифт Times New Roman, размер на шрифта 12 pt.

Към творбата е необходимо да се приложи следната информация:

 • трите имена на автора;                                         
 • възраст;                                                                         
 • училище или школа;                                                              
 • ръководител /ако има такъв/;
 • телефон за връзка;
 • електронна поща;
 • Раздел проза

Всеки участник има право да подаде един разказ, индивидуално написан и посветен на негов или неин родственик свързан със или участник в събитие от българската история. Обем на творбата до 2 страници, размер на листа А4, файлов формат .doc /MS Word/, шрифт Times New Roman, размер на шрифта 12 pt.

Към разказа е необходимо да се приложи следната информация:

 • трите имена на автора;                                         
 • възраст;                                                                         
 • училище или школа;                                                              
 • ръководител /ако има такъв/;
 • телефон за връзка;
 • електронна поща;
 • кратка биографична информация за личността описана в творбата;

Всички творби за конкурса се изпращат на адрес Варна 9002, ул. „Генерал Столетов“ 3, за Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва /СОСЗР/ и ако е приложимо на електронна поща svbs.bran@gmail.com    в срок до 30.06.2023г.

Конкурсните материали ще бъдат изложени в сградата на СОСЗР на ул. „Генерал Столетов 3“ до 10.09.2023г и на фейсбук страницата на СВБС БРАН. След тази дата конкурсните материали ще бъдат на разположение за изложби по заявка от училища и други учреждения по график утвърден от организаторите. За контакти –  Анатоли Атанасов тел: 0886 / 37-65-29

До 10.08.2023г. ще може да се гласува за всяка творба на страницата на СВБС БРАН в фейсбук. 30% от крайната оценка ще се формира от броя получени харесвания до тази дата.

До 30.08.2023г. компетентно жури от 8 члена, съставено от професионалисти във всяка от отделните области, ще оценява окончателно творбите в различните раздели и възрастови групи. Решението на журито е окончателно.

Крайното класиране ще бъде обявено на страницата на СВБС БРАН в фейсбук и на интернет страницата на организацията – http://npobran.com/ на 01.09.2023г.

Награждаването ще се състои на 08.09.2023г.-петък  в Клуб  на  Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР) Варна,  находящ се на ул. „Ген. Столетов 3“ от 15:00 часа.

Ще бъдат връчени предметни награди и грамоти за 1-во, 2-ро и 3-то място в различните раздели и възрастови групи, специални и поощрителни награди. Всички участници ще получат диплом за участие в конкурса.

Отличените творби ще бъдат публикувани на страницата на СВБС БРАН в  фейсбук и на интернет страницата на организацията – http://npobran.com/.

Конкурсните материали не се връщат, като организаторите си запазват правото да ги популяризират в печата и електронните медии.

Авторите на номинираните творби ще бъдат уведомени по телефона или по електронната поща в зависимост от посочения от тях адрес за комуникация.

Участието в конкурса се приема за съгласие за публикуване на изпратените творби и на предоставените лични данни на авторите с цел популяризиране на инициативата.

Повече за Сдружение „БРАН”:

Сдружението е колективен член на най-старото военно-патриотична организация в България – Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва.Дейността на Сдружение „БРАН“ е насочена към всички, които се отнасят с любов към историята на България и с уважение към всички нравствено-етични ценности, съхранени през вековете от нашия народ!

Основни цели на Сдружение „Бран” са възпитанието в граждански ценности и изграждането на национално самочувствие (особено у младото поколение), съхранението на традициите и на духовното и културното ни наследство, формирането на култура на свободното време и на активно отношение към българската природа.

С ясното съзнание, че патриотичните традиции са свързани с военните традиции, Сдружение „Бран” има за своя основна цел младите хора да бъдат въведени по интересен и нагледен начин в културата, бита, обичаите и военното изкуство на българите от времето на хан Аспарух до наши дни чрез различни форми на възстановки, игри и забавления. Съживяването на исторически епизоди има своя безспорен възпитателен смисъл – както за децата, така и за техните родители. Сдружение „БРАН“ предлага участие в подготовката и провеждането на военно-исторически демонстрации  във връзка с чествания и годишнини, празници и други мероприятия. Тези събития гарантират удовлетвореност и незабравими моменти както за всички зрители, така и за самите участници. За желаещите да се присъединят, са предвидени занятия по усвояване на прабългарските бойни умения като конна езда, стрелба с лък, хвърляне на копие, боравене с бич, както и занимания, свързани със съвременни бойни спортове, като сценична фехтовка, различни форми на сценично движение и други. То инициира и подпомага дейности, свързани с безопасността и оцеляването в природна среда, с опазването на българската природа чрез съдействие с институции в резервати, защитени зони и национални паркове.

В Сдружението членуват юристи, филолози, завършили специалност „Национална сигурност и отбрана“, педагози.

През тази година „БРАН“ бе съорганизатор на Общоградското поклонение в памет на Апостола на Свободата Васил Левски, проведено на 19.02.2023 год. съвместно с Военноморски сили на република България, Община Варна, Общобългарски комитет „Васил Левски“ и с подкрепата на Висше Военноморско училище „Никола Вапцаров“, Областна администрация -Варна, Регионално управление по образованието Варна, РЕКИЦ-читалища Варна, Сдружението на писателите -Варна, Варненска и Великопреславска митрополия и Областна дирекция на МВР Варна.

В настоящата година предвиждаме провеждането на 11-ти културно-исторически спектакъл под надслов „Българската армия – от Аспарух до наши дни“. Спектакъла пресъздава епизоди от историята на Славната българска армия от времето на Аспаруховите воини, преминем през Първо и Второ българско царство, народо-освободителните борби, Руско-турската, Сръбско-българската, Първа и Втора световни воини и завърши с демонстрация на умения в изпълнение на съвременните български военнослужещи и тази година то отново е предвидено в дните около един от най-светлите български празници – Деня на Съединението на България и ще се състои на 10.09.2023 година в Кметство Тополи Община Варна. Участие в него са заявили Военноморски сили, Граничен полицейски участък, Жандармерия и СОБТ, Клубовете  за военно-исторически реконструкции “Братя по оръжие” и “Миноносец “Дръзки”, Регионално дружество “7-ми Пехотен Преславски полк” град Велики Преслав, Сдружение “Бага-тур” от град Стара Загора заедно с сдружение

 ” Калиферови хайдути” от градовете Копривщица и Калофер, Сдружение „Чигот“. В концертната програма ще се включат деца от школа „Алегра“, гайдарска формация  „Тракия“ и Общински детски комплекс Варна.

През изминалата 2022 година участие в него отново взеха Сдружение за възстановяване на българска слава “БРАН”, Клубове за исторически реконструкции “Братя по оръжие” и “Миноносец “Дръзки”, Регионално дружество “7-ми Пехотен Преславски полк” град Велики Преслав, Сдружение “Бага-тур” от град Стара Загора заедно с сдружение ” Калиферови хайдути” от градовете Копривщица и Калофер. Кулминацията на събитието бе представена от Авиобаза “Чайка” към Военноморските сили на Република България. Същото започна с песни от традиционния български фолклор в изпълнение на завършилите в челната тройка в “България търси талант” деца от гайдарска школа “Тракия” град Аксаково. Събитието продължи с изпълнение на български военни маршове от Представителен духов оркестър на Военноморски сили на Република България, а след това шествие с всички участници и гости на мероприятието.В него за пореден път участие взеха деца от  подпомагащи в редица концерти а Фондация “Искам бебе” школа “Алегра” от град Стара Загора, а с демонстрации на техника и въоръжение се отличиха и като част от въоръжените сили в близко минало и настояще  регионалните звена на Главните дирекции “Жандармерия и СОБТ” и “Гранична полиция” към Министерство на вътрешните работи, Служба “Военна полиция” и “Пункт за базиране” към Военноморска база Бургас към Министерство на отбраната, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Съюза на подводничарите в България, три рокерски клуба, представители на сектор “Пътна полиция ” към Областна дирекция на МВР Варна.

Общия брой на участниците в събитието бе над 350, а зрителите поне 1000 души.

Съпътстващо събитие е и организирания детски конкурс за рисунка/снимка и разказ или есе на тема „България винаги ще помни своите храбри синове и дъщери“. Конкурса ще се проведе  в училищата в град Варна, читалища и частни школи. В журито са поканени и потвърдили подкрепа представители на Българска национална телевизия Варна, Общински детски комплекс Варна, поета и художник Иван Обретенов, историка и Член на УС  на национално дружество и  Председател на Общински комитет „Васил Левски“ професор Станка Димитрова, учителката по БЕЛ и писател Юлияна Раева, говорителя на Областна дирекция на Министерство на вътрешните работи Варна Светла Златева, както и фотографа към Радио Варна Румен Сарандев. Председател на конкурсната комисия е Заместник.-началникът по операциите на Щаба на Военноморските сили Капитан 1-ви ранг д-р. Ваньо Мусински.

(Visited 11 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close