Проф. Евгени Станимиров: Ковид ни разтърси и буквално ни вкара в една перфектна буря

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Пандемията от коронавирус подейства отрезвяващо за образователната система. Изведе над повърхността някои въпроси, дълго време замитани под килима на образованието. Някои от тях са свързани с мотивацията на обучаемите. Това заяви в студиото на Дарик ректорът на Икономическия университет във Варна проф. Евгени Станимиров.

“Смятам, че ковид ни разтърси и буквално ни вкара в една перфектна буря както за икономиката, така и за образователната система. Но това пък ни стимулира да влезем по-активно в процеса на търсене на свещената напитка на друидите – как да синхронизираме академията и бизнеса”, посочи професорът.

Според него трябва науката трябва да е много прагматична и да обслужва ежедневието. Трябва да се стъпи на фундамента на знанията, но да се постави акцент основно върху уменията и компетенциите. Този модел много активно е внедрен в няколко магистърски програми, а сега и върху бакалавърски степени в Икономическия университет.

Студентите са раздвоени наполовина в предпочитанията си за дистанционно или присъствено обучение, разкри ректорът на Икономическия университет.

“И двете форми имат позитиви, но няма как да се върнем абсолютно към старото. Ще има хибриден вариант – лекциите в аулите вероятно ще останат в дистанционен режим. Практическите занимания обаче ще се провеждат присъствено”, смята проф. Станимиров.

Нивата на ваксинация при студенти, преподаватели и администрация са такива, че би било твърде оптимистично да се върнат към присъствени занятия през втория семестър, прогнозира ректорът.

78 на сто от студентите са против зеления сертификат. Около 1/3 са склонни да прекъснат обучение и дори да напуснат университета, ако такъв бъде въведен задължително, показва проведено преди 20 дни проучване сред обучаваните в Икономическия университет в морската столица. Противници на въвеждането на зелен сертификат са и 47 на сто от преподавателите, от които около 20 на сто са ваксинирани.

“Не знаем след 5 или 10 години какво ще бъде търсенето на пазара, за да измислим точните специалности, които да бъдат адекватни. Бизнесът също не може да ни подскаже. Знаем, че трябва да развиваме креативността, работата в екип и способностите за адаптация на студентите”, коментира ректорът. Според него трябва да се отива към хибридизация на дисциплини – не толкова на развиване на чисти знания, а към обвързване на знанията с практиката и ежедневието.

Проф. Станимиров разкри, че притеснен от внесения от служебния кабинет проектобюджет за следващата година.  Нелогично е заплатите в непроизводствената сфера да растат с по-бързи темпове от производствената, смята той. Присъединяването към Еврозоната би генерирала някаква инфлация, но би имало позитивни ефекти за бизнеса.

Икономиката на България е твърде малка, твърде слаба и твърде отворена. Внасяме инфлация и чрез търговията със страните от Еврозоната, отбеляза икономистът.

(Visited 2 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close