Прокурор сподели пред ученици от Търговската гимназия за тежки престъпления, по които е работила

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Прокурор Стефка Якимова – говорител на Апелативна прокуратура – Варна проведе нова среща със зрелостниците от Варненска търговска гимназия. След като предходния път прокурори и ученици си обещаха нови срещи за още по-интересни разговори, този път представителят на Апелативната прокуратура удовлетвори желанието на децата да чуят повече подробности около конкретни дела за тежки криминални престъпления, водени от нея, съобщиха от пресцентъра на институцията.

Младежите слушаха с интерес всичко, което прокурор Якимова им разказа и отново демонстрираха бърза мисъл и съобразителност, като се включваха с адекватни въпроси. Така срещите и този път се превърнаха в полезни дискусии.

Дванадесетокласниците бяха запознати с детайли около водено разследване за две убийства и изнасилвания на млади жени във Варна, извършени в периода 1996 – 2004 година. Подсъдимият по това дело е признат за виновен и към момента пребивава в затвора, където излежава окончателно постановена присъда доживотен затвор без право на замяна.

Лекциите пред учениците са част от образователната програма “Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ за учебната 2021/2022 година. Тя се реализира от Висш съдебен съвет и Министерство на образованието и науката, а на местно ниво с помощта на Регионалното управление на образованието и ръководството на Варненската търговска гимназия “Георги Стойков Раковски“.

Основни цели на програмата са: обогатяване познанията на учениците относно статута, структурата и функциите на съдебната власт в Република България; формиране на правна грамотност и култура; постигане на разбираемо и отворено към обществото правосъдие, както и повишаване на доверието в съдебната власт; повишаване степента на спазване на законите; превенция на детското насилие и на детската престъпност; укрепване на междуинституционалното сътрудничество.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close