Как да измислим непробиваема парола

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Потребителите днес са изложени на постоянен риск от кражба на лични данни. Ето защо трябва да ползват отделни, силни пароли за всички акаунти: от социални мрежи и поща до лични акаунти в различни услуги и онлайн магазини. Рецептата за сложна парола се крие в нейната дължина, уникалност и метод на съхранение, а обикновен бележник ще помогне за запомняне на тайните кодове.

Хаквайки един акаунт на „жертвата”, нападателите могат да се сдобият с парола за личен акаунт в друга услуга или в онлайн магазин, както и да стигнат до данните на банковата карта, използвана за плащане на покупки. „Това не е пълен списък с причините за хакване на обикновените потребители: бъдете сигурни, киберпрестъпниците ще разберат как да използват вашата лична информация. В екстремни случаи те просто ще съберат тези данни в една база данни и ще ги продадат в така наречената тъмна мрежа”, казва пред РИА Новости Александър Колесов, ръководител на отдела за анализ на сигурността на Ростелеком.

Първото правило на силната парола е сложността. „Ако ви се струва, че паролата „1q2w3e4r” е надеждна опция, значи дълбоко грешите”, коментира специалистът. Той препоръчва да не се използва потребителско име или имейл като парола: дори с добавяне на цифра или символ, няма да е трудно да се разбие такава парола.

Също така не трябва да оставяте паролите по подразбиране, например за домашен рутер, а също така да използвате като парола лична информация – дата на раждане, роден град и други. Освен това не трябва да задавате едни и същи пароли за различни услуги и да измисляте шаблонни пароли, като променяте само една цифра. „Ако един от тези„ шаблони” бъде откраднат от злонамерени лица, тогава няма да им е трудно да намерят останалите пароли”, обяснява Колесов.

„Каква хитра комбинация да измислите? Най-лесният начин е да използвате генератор на пароли. Той създава произволен набор от букви, цифри и символи. Основното е да го запомните. Очевидно потребителите мислят преди всичко не за сигурността, а за това как да не забравят нова парола. Така че, трябва да комбинирате тези два критерия. „Старомодниянт” начин е да записвате информацията в бележник”, съветва експертът.

„Ако не искате да използвате помощни програми и смятате мозъка си за най-безопасното хранилище, паролите-фрази могат да бъдат от помощ. Паролите-фрази са поредица от думи. Основното им предимство е лесното запомняне. Ако сравним паролите-фрази с последователност от случайни символи, се оказва, че пароли с четири думи съответстват на пароли от осем или девет произволни знака. Между другото, когато в паролите-фрази се включат числа и специални знаци, сложността им се увеличава”, отбеляза експертът.

„Простите пароли се разбиват за секунди. Идентичните пароли за различните услуги са лоши. Сложната парола също може да е неуникална и ще бъде открадната. Популярни и откраднати пароли са налични в бази данни, които хакерите използват за бързо отгатване на ключа. За да създадете силни пароли, по-добре е да използвате генератори на произволни комбинации. Алтернатива на случайните комбинации е парола от най-малко четири думи”, обобщава Колесов.

Източник: technews.bg

(Visited 4 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close