Онлайн предизвикателствата: Митове и реалност!

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Периодично в интернет се появява поредната нова мода сред децата и тийнейджърите, свързана с някакво „предизвикателство“. От митовете за самоубийствени игри до реалните опасности, които носят опитите да се повтори някакво рисково действие, видяно онлайн – гълтане на опасни вещества или предмети, селфита на рискови места като влакови композиции, недостроени високи сгради върху скали или на ръба на пропасти.

Неотдавна се разпространяваше историята за предизвикателството „48 часа“, заради което тийнейджъри бягали от дома си за две денонощия, за да съберат повече споделяния и лайкове на съобщенията за изчезването им.Това е всъщност повторение на подобни сензации от предишни години за 12, 24 и даже 72-часови предизвикателства. Нито мрежата от 30 европейски центъра за безопасен интернет, нито полицейските служби са открили досега доказателство, че историята е истинска.

През 2017 г. беше бумът на сензацията „син кит“, за която се твърдеше, че е довела да самоубийството на повече от 1000 тийнейджъри само в Русия. Всички твърдения в нея бяха опровергани, но тя обиколи целия свят.

Кой и защо разпространява подобни сензации? Експертите имат конкретни отговори. На първо място това се дължи на бума на така наречените „кликбайт“ сайтове и видеоплатформите, които привличат потребителите с бомбастични сензации – измислени или пък реални.

Ако искате да проверите доколко е достоверна поредна сензация, можете да ползвате авторитетната платформа за проверка на фалшиви новини Snopes.com. В нея предизвикателството „48 часа“ е категорично определено като фалшиво. За съжаление платформата не работи с български език, но може да се използва Гугъл-преводач.

Не трябва обаче да се пренебрегват дори измислените сензации, защото е възможно някои деца да повярват или просто да решат да изпробват идеята. Около историята със „синия кит“ имаше случаи, когато емоционално лабилни непълнолетни се оправдаваха пред родители или учители за нарязаните си ръце с измислената „игра“.

Има и реални предизвикателства, които крият сериозни рискове. Едно от най-известните сред тях са рисковите селфита, които вече доведоха да трагичния край на непълнолетни, но също и на пълнолетни жертви. В различни периоди ставаха популярни и други предизвикателство от рода на да се изпие наведнъж пред уебкамера голямо количество алкохол, да се ядат отровно люти подправки, да се поглъщат капсули с течен препарат за пране или да се използват магнитни топчета като заместител на пиърсинг на езика, което вкара в операционната редица деца.

За тийнейджърската възраст поемането на рискове и експериментирането са нещо обичайно. Разпространяването обаче на екстремни „предизвикателства“ крие реални опасности. Затова е изключително важно родителите да говорят често с децата си за техния онлайн живот и какво им се струва интересно в интернет. Най-добре е детето да чуе от родителя си съвет да не се поддава на желанието за лайкове и лесна популярност, подлагайки на риск здравето и понякога – и живота си.

Източник: safenet.bg

(Visited 1 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close