НУИ “Добри Христов” закрива фестивала “Традиция с бъдеще” с гала спектакъл днес

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Рождената дата на патрона на легендарното варненско Музикално училище – НУИ “Добри Христов” – 14 декември – ще събере в приповдигна предколедна атмосфера в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център представителни състави, преподаватели и солисти, съобщи Нина Локмаджиева.

Празничното събитие ще бъде кулминацията на наложилия се в последните години фестивал, организиран от училището – “Традиция с бъдеще”. Цялата творческа щедрост на многобройните артистични специалности в НУИ “Добри Христов” ще блесне на сцената. Главно действащо лице в гала спектакъла ще бъде Младежкият симфоничен оркестър на НУИ “Добри Христов”, дирижиран от маестро Страцимир Павлов.

След тържественото начало с химна на Република България ще се заредят прелестни произведения от различни епохи и музикални стилове, свързани със зимните празници. Ще прозвучи “Тиха нощ” от Грубер, за която към оркестъра ще се присъедини и детски хор. В изпълнение на Струнен оркестър, дирижиран от маестро Павлов, ще чуем “Зима” от “Годишните времена” на Вивалди със солист Ева Дончева и Пиеса в сол минор от Йожен Бара със солист Стефан Славчев. Ансамбъл “Виолино” с ръководител Антоанета Илиева, на рояла Радослава Байчева, ще зарадва публиката с френските традиционни песни “Мостът на Авиньон“ и “Сутрин рано“. Традиционната госпъл мелодия “Коледно писмо” в аранжимент на Страцимир Павлов, ще поднесат Младежкият симфоничен оркестър и Госпъл хор със солист Александрина Петрова.

Духовият оркестър на училището с диригент Любо Александров ще повдигне емоцията на празника с “Родина” от Николай Братанов и с един от най-красивите руски валсове – “По върховете на Манджурия” от Иля Шатров.

В съвременната поп култура с песента на Кети Пери “Горещо и студено” ще ни пренесе Акордеонният ансамбъл с ръководител Веселин Иванов.

Балетните изпълнения ще докоснат публиката с грацията на творби от класическия репертоар и новото време. “Black bird – Paper plan” – миниатюра по музика на Чайковски и Карсън, идея и хореография на Биляна Георгиева, музикална обработка Теодор Беломъжов, ще изпълнят ученици от 4., 11. и 12. клас. Във вариация на Бонбонената фея и Розов валс от Чайковски, хореография на Нина Иванова, ще видим танцьорите от 3., 9. и 10 клас. Втори клас ще влетят на сцената с “Птички” по музика на Сен Санс, хореография – Цветалина Нахабедян, а 11. и 12. клас ще се вихрят в друга пиеса от Сен Санс – “Цигански танц”, хореография също Цветалина Нахабедян. Балетната част на галата ще завърши бравурно с енергията на прочутия “Чардаш” на Монти, отново хореография на Цветалина Нахабедян.

Заключителната част на пъстрия празничен спектакъл ще бъде с енергията на българския фолклор. Кръвта на публиката ще разиграят изпълненията на “Момински празник в Шоплука” (Василия), хореография на Методи Кутев и музикална подредба Михаил Иванов, “Пазарджишка копаница” – хореография на Кирил Харалампиев и музика проф. Кирил Стефанов. Гайдарският оркестър с ръководител Алексей Енчев ще изпълни “Коледарски буенек”, а Детският народен ансамбъл с ръководители Иванка Друмева и Недко Царев – “Заигра се хоро голямо”, обработка Недко Царев. В изпълнение на Народния оркестър с ръководител Симеон Симеонов ще прозвучат “Бучимиш”, музика Стоян Пауров и “Над Неда хвърчат”, обработка Симеон Симеонов, в която солист ще е Пресияна Леонидова. Камерна група каба гайди с ръководител Алексей Енчев ще ни поднесе “Родопска китка”, а струнното гъдулково трио в състав Калина Петкова, Давид Каменчов, Радостин Цветков ще свири по музика на Тодор Бакоев. В изпълнение на Народния ансамбъл с ръководители Симеон Симеонов и Женя Райчева-Янева ще прозвучи “Тъмен се облак зададе”, обработка Николай Алексиев.

Любимата народна мелодия “Лечко стъпяй”, обработка Коста Колев, изпълнена също от Народния ансамбъл, ще бъде ефектният финал на този богат концерт, който ще демонстрира постиженията и вдъхновението на талантите от всички възрастови групи.

А пожеланията на директора на НУИ “Добри Христов” Румяна Петрова ще бъдат за една здрава и успешна нова година, в която творческият потенциал на даровитите деца от елитното училище да разцъфтява.

Началото на гала спектакъла е от 18 часа. Събитието ще се проведе при спазване на противоепидемичните мерки.

Билети на касата на Фестивалния комплекс и онлайн от Сайта на Фестивалния и конгресен център.

(Visited 2 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close