На тържествена церемония във Варна връчиха дипломите на млади стоматолози

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

На 22 октомври, в зала 1 на Фестивален и конгресен център – Варна, бяха връчени дипломите на лекарите по дентална медицина от Випуск 2022 на Факултета по дентална медицина към Медицински университет – Варна. Под звуците на студентския химн в залата бе посрещнато академичното ръководство на университета, заедно с членовете на академичния състав.

Традиционно един от най-тържествените моменти в церемонията бе полагането на Хипократовата клетва. 81 дипломанти произнесоха клетвата, повтаряйки словата след декана проф. д-р Стефан Пеев и получиха дипломите си от ректора на университета проф. д-р Валентин Игнатов.

В академичното си слово проф. Игнатов се обърна към абсолвентите с думите: „През тези 6 години вие се превърнахте в градивна частица от историята на Факултета по дентална медицина, като оставихте своята следа. Благодаря ви, че ни гласувахте доверие и избрахте именно Медицински университет – Варна, за да получите знания и образование, на които да разчитате за професионално израстване и кариера в живота си в бъдеще”, отбеляза още ректорът.

Д-р Варвара–Велика Рогова получи наградата “Първенец на Випуск 2022 г.”, както и парична награда от ректора на Медицински университет – Варна и от кмета на Община Варна Иван Портних. Всички отличници на випуска получиха парична награда от ректора на МУ-Варна проф. Игнатов.

Председателят на Студентски съвет г-н Божидар Касабов връчи годишната награда за активна студентска дейност през годините на обучение и високи заслуги в изграждането и развитието на съвременния облик на Студентски съвет в МУ–Варна на Награди  за активна студентска дейност през годините на Теодора Дрекова, Емануил Тенчев и Неделя Стоянова.

Гости на церемонията бяха обществени личности, преподаватели, родители и студенти. Бяха получени поздравителни адреси към дипломантите и академичното ръководство.

Тогите, качулките, шапките с пискюлите, които се носят от завършващите висшите учебни заведения и преподавателите, имат поне вековна история. Първите Европейски университети са били свързани с църквата. Затова студентите и преподавателите са носели свещенически тоги с качулки при тържествени поводи.

Шапките претърпяват модификации и с течение на времето стигат до отличаващата ги квадратна форма. Завършващите студенти носят шалове, които всъщност са видоизменените качулки на монашеските раса. Те символизират приобщаването им към лекарското съсловие и медицинската общност. Шаловете на абсолвентите на Медицинския университет във Варна са със специфичен цвят. Варненското висше учебно заведение е първото в страната, което въвежда церемонията по дипломиране на своите студенти с тоги и шапки с пискюли.

Музикален поздрав към младите лекари по дентална медицина поднесоха Самира Инга Абдел Наби, 3-ти курс, спец. Дентална медицина от гр. Люнебург, Германия, както и Емилия Керачина и Борислава Милкова, ученички от Национално училище по изкуствата „Добри Христов” – Варна.

 

(Visited 18 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close