Наша гордост: Ученик от Първа ЕГ – Варна с награда от БАН

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Никола Стамов, ученик от Първа ЕГ – Варна, получи награда от БАН, споделиха от училищното настоятелство на гимназията.

“През декември се проведе десетото издание на ученическата научна сесия в емблематичната сграда на Българската академия на науките.

В научния форум, организиран от Ученическия институт на Българската академия на науките, взеха активно участие над 200 души, които се състезаваха в различни направления.

Никола Стамов, заедно със своя преподавател и научен ръководител Нели Димова, участва в тематично направление “Обществени и хуманитарни науки ” с разработката “България спаси своите евреи ” – задълбочен научен доклад, със сериозно документално изследване. В доклада бяха представени много непоказани документите, свързани с Варненското еврейско училище, Варненската еврейска община, Централната консистория на евреите в България, както и много фотографии и документи относно спасителните плавателни курсове от пристанище Варна към Обетованата земя.

Никола Стамов бе удостоен с награда за задълбочено научно изследване по актуална историческа проблематика на ученическата научна сесия. Председателят на БАН академик Юлиан Ревалски, академик Петър Кендеров – основател на УчИ – БАН, както и членовете на журито подчертаха сериозното академично ниво на доклада и изключителността на извършената работа. Доцент Евгения Сендова похвали Никола Стамов и Нели Димова за направения доклад и изтъкна безспорната актуалност на темата.

Част от наградата е отпечатването на резюмето на доклада в Юбилеен сборник на Десетата научна сесия”, се посочва в информацията от училището.

(Visited 25 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close