Националният отбор на България отпътува снощи за Китай за участие в Международната олимпиада по астрономия

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Националният отбор на България отпътува снощи за Китай, за участие в международната олимпиада по астрономия. Това съобщи Свежина Димитрова, директор на НАОП “Н. Коперник” във Варна, предаде TheSite24.

Варненските национали по астрономия: Вярвайте и се борете за мечтите си! (ВИДЕО)

“Да пожелаем успех на нашите олимпийци Светослав Арабов и Миглена Меркулова – Варна, Красимир Станков и Елена Йорданова – Русе, Стела Бинева и Мартин Недев – Хасково, Атанас Митрев – Кърджали, Лора Лукманова – София и техните ръководители Ева Божурова и Никола Каравасилев!”, каза още Димитрова.

Националният отбор по астрономия на България се подготвя във Варна за Международната олимпиада по астрономия в Китай, която ще се проведе през ноември месец тази година.

Отборът е от 7 ученици, от които двама са от Варна – Миглена Меркулова и Светослав Арабов – ученици от МГ”Д-р Петър Берон” и дългогодишни кръжочници в Народната астрономическа обсерватория и планетариум “Николай Коперник”. Техен ръководител е Ева Божурова.

Възпитаниците на Математическата гимназия във Варна споделиха пред TheSite24, за подготовката и мотивацията си, за да стигнат до Националния отбор по астрономия.

Светослав Арабов е 7-ми клас и заяви:

„Космосът винаги ми е бил интересен. Започнах да гледам научнопопулярни филми по National Geographic и там имаше много епизоди за звездите и космоса. Така реших, че и аз искам да се занимавам с астрономия“, казва Светослав, но става ясно, че още в началните класове дарбата му по математика изпъква и се явява на множество състезания в България и чужбина.

Миглена Меркулова е красиво и скромно момиче в 8 клас в Математическата гимназия, но споделя, че и тя като своя варненски съотборник – обича неизвестното и винаги се е вълнувала от тайните на Вселената.

(Visited 5 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close