Над 900 атлети се включват в Маратон Варна днес

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Рекорден брой участници стартираха в Маратон Варна днес. Регистрирали са се над 900 атлети, има многобройни заявки от чужбина – Германия, Румъния, Англия, и др. Това стана ясно на пресконференция с участието на Кристиан Димитров – директор на дирекция „Спорт“ към Община Варна, комисар Илиян Илиев – началник отдел „Охранителна полиция“ към ОД на МВР- Варна, Анатоли Илиев и Десислава Календжиева от Асоциация „Спорт в свободното време“.

Участниците могат да избират между три дистанции – класическа (42.195 км), полумаратон (21 км) и по-кратка (10.5 км). Предвидено е и бягане на 2.5 км, за което вече има над 500 заявки, обясни Десислава Календжиева.

Стартът бе в 9.30 часа на площад „Независимост“. Първи потеглиха участниците в класическия маратон, след тях, през пет минути, тръгнаха в полумаратона и накрая бягащите 10.5 км. 

Точно в 10 ч.  в зоната на старт-финала бе дадено началото на Деня на предизвикателството, което включва демонстрации на различни видове спорт, което ще завърши с томбола с награди, обясни Кристиан Димитров.

Тази година Маратон Варна е с ново трасе, което включва част от Морската градина и за кратко част от пътя Варна – Златни пясъци. Маршрутът представлява 2 обиколки с дължина на всяка от 21 км и е следният – от старта на площад „Независимост“, централна пешеходна зона по бул. „Княз Борис I“, покрай храм Свети Николай, по бул. „Сливница“ към входа на Морската градина, Слънчевия часовник под „Морско казино“, тихата алея, амфитеатъра под Пантеона, алеята на олимпийските спортове, Делфинариум, бул. “Княз Борис I” в посока Икономическия университет и от там до спирка Стамболийски, КПП Делфинариум, Станчова алея, завой на почивка към Алея Първа, Алея Първа до басейн „Приморски “, бул. „Приморски“, ул. „Михаил Колони“, финал на площад „Независимост“. По трасето организацията е подпомогната от много доброволци и служители на реда.

За първи път в историята Маратон Варна ще определи държавните шампиони в тази атлетическа дисциплина. Поканени са лекоатлетически клубове и бегачески организации от цялата страна, а контролно време на маратона е 5 часа и 30 минути.  

Парични премии са предвидени за първите шестима при мъжете и жените на 42.195 км и за първите трима в другите дистанции. Бонуси ще получат и най-бързите във всички бягания сред “ветераните“ над 45 г.

Маратон Варна е част от инициативата „Бягането като начин на живот“. Тази година веригата стартира с надпреварата в Стара Загора на 9-ти април, след това във Варна на 8-ми май, а традиционният финал в София ще бъде на 8-ми  октомври.

(Visited 3 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close