Младежката поредица „Град, целунат от морето, шарен кръстопът“ представя любопитни факти от историята и културата на ромската общност (ВИДЕО)

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Филм от младежката поредица „Град, целунат от морето, шарен кръстопът“ запознава аудиторията интересни факти от историята, бита и културата на ромската общност.

„Ромска общност има още от времето на Александър Македонски, защото той първи отиде при тях в неговото пътешествие, в неговите битки, в неговите войни. Мислеше да превземе целия свят, обаче в Индия се срещна с брататя роми и в крайна сметка там се спря. И пострада, и ранен беше. Там войските му се разтрогнаха и в крайна сметка това е една от  причините ромите да дойдат на Балканския полуостров и респективно в България.

Втората причина, довела ромите по нашите места, са т.нар. търговски пътища. Много хора, много кервани, всичко е по кораби тогава, трябват работници“, разказва увлекателно и с чувство за хумор във филма Николай Николов, здравен медиатор към Община Варна.

Той споделя, че по нашите земи има основно два вида роми, за които като цяло българската общественост много малко знае, а дори и самите роми не знаят. Това са т.нар. даскане рома и хорахане рома или българските цигани – ромите християни и т.нар. турски роми – мюсилмани.

От времето на Хан Аспарух ромите са били много добри занаятчии. А за обоза са били нужни много добри ковачи. Именно в това те са намирали препитание по онова време, сочат исторически данни.

„Съжителството между роми и българи е било много ценно, защо? Да погледнем с какво се е занимавал българинът – с оране, сеене… С какво е орал – с рабло, а ралото трябва да има здрав връх, да има желязо, да има мотика, да има лопата. Има теория, че мотиката е донесена от Индия, че като форма и закалка е била много по-добра от европейските. Ако говорим за брадвите и дори за домашното огнище – кой ще изработи ръжена, кой ще изработи машата? Кой ще калайдиса тавата на българката, в която тя бърка сладко и лютеница? Калайдисването е цяло изкуство и до днес то е един от занаятите на ромите. Ако днес катун звучи обидно, някога българите са очаквали с нетърпение тези мини занаятчийски работилници. Да не говорим кой е направил лъжиците…Ако не бяха ромите, щяхме да се храним още с клечки, като китайците“, шегува се във видеото Николов.

Светла Стойкова, директор на СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в с. Синдел, обл. Варна, споделя, че вижда огромен напредък в желанието на ромските младежи да се образоват и получат добра реализация в сферата на ресторантьорството и услугите. Според нея именно тези младежи носят качества, които са рядко срещани като човечност, състрадание и отзивчивост да помогнат във всеки момент.

Във филма са включени и кадри от спектакъл, подготвен от ромски младежи от училището по време на откриването на изложбата „Културният свят достига до всички“.

Повече за ромите и техния свят разказват във видеото Роси, Стаси и Емо.

Поредицата от младежки филми „Град, целунат от морето – Шарен кръстопът“ на СНЦ „Пресклуб Варна“ се осъществява благодарение на най-голямата социално отговорна инициатива на Лидл България, “Ти и Lidl за по-добър живот”, в партньорство с Фондация “Работилница за граждански инициативи” и Български дарителски форум.

Медийни партньори по проекта са младежкото електронно издание Youth Street Varna и информационното издание TheSite24.net.

(Visited 28 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close