Младежката академия по космическо право „даде ход“ на делото за космическия туризъм (ВИДЕО И СНИМКИ)

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

С голям успех продължава Регионалната Образователна Програма по Космическо право! Програмата се организира от Апелативен съд-Варна и Висшето военноморско училище!, съобщи Десислава Кръстева, координатор и идеен двигател на Програмата.

Над сто ученици от две варненски гимназии се включиха в Първото открито заседание на Младежката академия „Космос и право“ по „делото“ за старта на космическия туризъм.

Регионалната образователна програма е съвместна инициатива на Планетариума на Висшето военноморско училище и Апелативен съд – Варна. В звездната зала на Морския планетариум се проведоха две сесии – с представителите на Хуманитарната гимназия в паралелка „Съдебна администрация“ и Частната профилирана гимназия „А. дьо Сент-Екзюпери“.

Участниците в Планетарното заседание получиха синтезирана писмена информация за правните аспекти на космическия туризъм. В кратко видео те проследиха бурната надпревара в космическия туризъм между компаниите на милиардерите Ричард Брансън, Джеф Безос и Илън Мъск.

Видеото е предоставено от Младежката академия „Космос и право“

Изключителен интерес предизвикаха презентациите на един от най-известните популяризатори на космическата идея в България Светослав Александров – автор на книги и създател на сайта http://cosmos.1.bg/ и на представителите на Ученическата космическа агенция.

Мартин Миленков, Даника Иванова, Виктория Георгиева, Радослав Георгиев, Кристиан Велчев, Мартин Алатов и Александър Иванов са екипът, чийто проект за космическо летище Spaceport1 получи Специалната награда на най-престижния конкурс на Националното космическо общество на САЩ и НАСА за проектиране на космически градове. Варненските гимназисти надвиха в надпреварата около 27 хиляди ученици от 19 страни. Дни преди да представят резултата от двегодишния си труд в Съединените щати, те разказаха как са „построили“ космическо летише, с какви предизвикателства ще се сблъскат хората, населяващи други планети, в какво общество ще живеят, държавното устройство, валутата, изхранването, икономиката и осигуряването на ресурси.

Светослав Александров направи увлекателна разходка из историята на пилотираните полети. Изследователят засегна юридическата, научната и политическата страна на въпроса „къде започва космосът“. От каква височина държавите престават да упражняват своя суверенитет върху въздушното пространство? Консенсусът на юристи и държавници предстои. От Светльо Александров научихме още, че Европейската космическа агенция строи своя совалка, чиято експлоатация трябва да започне след 2 години; че още това лято за първи път туристи ще летят на хиляда км над земната повърхност и още много интересни факти.

Учениците разговаряха за ползата, вредите, цените и бъдещето на пътуванията. Защото това вече не е научна фантастика, а част от ежедневните новини в земните медии. Доказва го и вчерашният тестов полет на най-мощната ракета Starship на SpaceX. Още веднъж се убедихме в актуалността на разглежданите от Младежката академия теми, след като снощи излезлият от употреба сателит на НАСА RHESSI падна на Земята. Само преди дни американската космическа агенция предупреди за рисковете, които това събитие представлява. Точно проблемите с космическите отпадъци, резултат от човешката дейност, разисква миналата година Академия „Космос и право“.

(Visited 32 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close