Медицински университет – Варна дипломира магистър-фармацевтите от Випуск 2022

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Медицински университет – Варна дипломира магистър-фармацевтите от Випуск 2022 на Факултета по фармация на тържествена церемония във Фестивален и конгресен център – Варна. 67 абсолвенти получиха дипломите си за завършено висше образование по специалност „Фармация“ след успешно полагане на държавните изпити.

През 2023 година Факултетът по фармация към МУ-Варна отбелязва 15 години от създаването си. Годишнината е повод да се подчертаят успехите на висококвалифицирания екип от преподаватели в мисията им да обучават студенти, специализанти и докторанти по основните фармацевтични дисциплини и да подготвят специалисти на световно ниво. 

Снимка – МУ-Варна

По случай дипломирането на абсолвентите Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи водосвет и отправи благословия за здраве и успехи на завършващите магистър-фармацевти. В словото си Негово Високопреосвещенство пожела на дипломантите да имат чисти помисли, да са добросърдечни в делата и да се уповават на вярата.      

                                         

В академичното си слово Ректорът на МУ-Варна проф. д-р Валентин Игнатов поздрави дипломантите с избора им да се развиват в една от конкурентните професии. „Науката и светът се нуждаят от  хора като Вас – млади, образовани, иновативни, знаещи и можещи специалисти, сред които вероятно са бъдещите откриватели на хапчето, лекуващо неизлечими болести“, подчерта още проф. Игнатов и пожела на абсолвентите да вложат в себе си цялата си енергия, знания, умения и опит в името на здравето и живота.

Един от най-тържествените моменти за абсолвентите и за всички гости бе полагането на Галеновата клетва. Младите специалисти произнесоха клетвените слова, повтаряйки след декана на Факултета по фармация проф. д-р Петко Маринов. Той произнесе и обявлението за промовиране на абсолвентите от специалност „Фармация“.

От Випуск 2022 с отличен успех се дипломираха 15 магистър-фармацевти. Първенец на випуска е Пресиан Бонев, който завърши обучението си с успех Отличен 6.00 и заслужено бе удостоен с най-високия приз на Факултета по фармация – наградата „Златен Гален“.

Получавайки статуетката от Ректора проф. Игнатов, първенецът на випуска отправи благодарност от името на дипломантите към ръководството на МУ-Варна и към всички преподаватели с думите – „Благодарим, че запалихте искрицата в нас да се отдадем на една от най-хуманните и благородни професии, че ни превърнахте в знаещи и ценни за обществото специалисти“.

За поредна година Деканът на Факултета по фармация връчи награда на името на  „Проф. д-р Делчо Желязков“, един от основоположниците на Медицински университет – Варна и основател на Катедрата по фармакология. С наградата на Декана проф. Петко Маринов, за цялостен принос в развитието и издигането на авторитета на Факултета по фармация бе удостоена проф. Диана Иванова.

Всички отличници на Випуск 2022  получиха също парична награда от Ректора на МУ-Варна. Първенецът на випуска бе удостоен и с  парична награда, учредена със заповед на кмета на Община Варна Иван Портних, както и с плакет от Българския фармацевтичен съюз. Сред наградите за всички отличници бяха също сертификати за освобождаване от членски внос за период от една година и отличия от Районна фармацевтична колегия – Варна.

За активна студентска дейност и за високи заслуги за утвърждаване на доброто име и престижа на университета, бяха връчени също плакети и грамоти на магистър-фармацевтите  Дебора Съботинова, Арсений Бекетов и Джан Белгин Кър.

Официалните гости на събитието бяха кметът на Община Варна Иван Портних, директорът на Регионална здравна инспекция – Варна проф. д-р Цонко Паунов, директорът на Районен център по трансфузионна хематология – Варна д-р Жанина Йорданова, изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по лекарства маг.фарм. Богдан Кирилов, Светлин Спиров – главен секретар на Изпълнителна агенция по лекарства, маг. фарм. Живка Добрева – председател на УС на Районна фармацевтична колегия – Варна, маг. фарм. Димитър Маринов –  гл. секретар на УС на Български фармацевтичен съюз,  кап. I ранг проф. Калин Калинов – зам. началник учебна и научна дейност на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“– Варна, членове на Съвета на настоятелите на МУ-Варна.

Поздравителни адреси бяха получени от Негово Високопреосвещенство Варненския  и Великопреславски митрополит Йоан, министъра на здравеопазването д-р Асен Меджидиев, областния управител на Варна Марио Смърков, ректора на МУ-София акад. проф. д-р Лъчезар Трайков, ректора на МУ-Пловдив проф. д-р Мариана Мурджева, ректора на МУ-Плевен проф. д-р Добромир Димитров, началника на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ – Варна флотилен адмирал проф. д-р Боян Медникаров, ректора на Икономически университет – Варна проф. д-р Евгени Станимиров, изпълнителния директор на УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна проф. д-р Силва Андонова, началника на МБАЛ – Варна към ВМА полк. проф. д-р Ивайло Въжаров.

Музикален поздрав към абсолвентите от Випуск 2022 отправи второкурсникът от специалност „Медицина“ в МУ-Варна Александър Петров, който изпълни една от вечните класики на България – песента на Емил Димитров „Ако си дал“. В празничната програма участваха и млади надежди на Клуб по спортни танци „Денс Моушън“ – Варна. 

(Visited 50 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close