Мартин Алатов: Години са нужни на космическия турист да стигне до Марс! Не гарантираме, че ще се върне жив! (ВИДЕО)

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

През 2022 година, проект на варненски ученици за космическо летище Spaceport 1 получи специалната награда в конкурс на Националното космическо общество на САЩ и НАСА в конкуренция с идеи на близо 27 000 гимназисти от 19 държави. 

Мартин Алатов е ученик в 11-ти клас в V ЕГ – Варна. Той е част от екипа, който разработва уникалният проект, отличен в Америка. Младежът е част от Академия “Космос и право”. Ето какво сподели за Youth Street Varna гимназистът:

“Проектът ни е революционен, тъй като за разлика от повечето ни конкуренти в световен мащаб, ние се стараем да поставим основите, а именно да направим космическо летище.

Това е основата не само на колонизирането на Космоса и усвояването на планети, но начало за развитието на няколко бранша, включително за това да сме сигурни, че ако се случи нещо с нашата планета, ние можем да се приютим някъде. Ние трябва да имаме алтернатива, че няма да изчезнем като вид, каквото и да се случи тук.

Що се отнася до това като туристи къде си струва да отидем в Космоса, в момента се разработват проекти за космически хотели. Не става въпрос за път до Луната или до Марс, защото Марс е красив и червен, но пътуването до там ще е дългичко и не е ясно колко туристи можем да привлечем. Космосът е интересен до там, че докато пътуваш, можеш да станеш свидетел на много интересни явления, на супер красиви, уникални форми.

Питаме на какви условия трябва да отговаря космическият турист?

Не е хубаво хора с високо кръвно да експериментират с пътешествие до Космоса. Нужна е подготовка, за да види човек как ще му се отрази такова пътуване. Дори до Африка да отиде някой, пак му е нужна подготовка, ваксиниране и т.н. Това не е нещо необичайно. В нашия проект се засяга и това. Ако хората се притеснят, че са далеч от Земята, за работници, които живеят там, имаме холограми, които им дават психическото спокойствие, че са у дома си, докато са в Космоса. Това е интересна концепция, която никой досега не е разглеждал. Що се отнася до космическият турист, освен красивите и уникални гледки, той ще може да усети какво е да си в безтегловност, какво е да опиташ космическа храна. Ако реши да отдели няколко години, може да отиде до Марс, но не гарантираме дали ще се върне жив”, пошегува се Мартин.

Той коментира, че твърде на ранен етап е проучването на кои планети би могло да бъдат създадени условия на живот за земните жители, които биха потърсили спасение в Космоса. Според него това би се случило след 200 години като стъпка за реализация.

“Илън Мъск залага на червената планета Марс, а ние разгледахме много интересен аспект за колонизиране на планетата Венера. До 500-1000 години човечеството би мотло да я усвои. Трябва ни подготовка, тя е огромна за нас, затова трябва да измислим начин въглеродният диоксит да слегне и бъде покрит съ слой лед. Трябва да бъдат отклонени слънчевите лъчи. Думата колонизиране не я харесваме, защото не я свързваме с добро в нашата европейска история. В Космоса обаче, това е единственият начин да продължим своето съществуване и максимално да усвоим своя потенциал като хомо сапиенс. Ние сме създадени да се разпростираме и си търсим нови хабитати”.

На въпроса какво мисли за “малките зелени човечета”, Мартин отговори:

“Разбира се, че има извънземни форми на живот, но ни е нужен доста силен микроскоп, за да ги видим. За малките зелени човечета, които излъчват сигнали през главите си и са герои от филмите, като Алф, за Мелмак все още не сме чували да съществува, но са приятни за гледане по телевизията. Това в кръга на шегата. Иначе прекалено глупаво е да смятаме, че няма по-развит от нас разум. В нашата слънчева система почти сигурно е, че няма, но остават още безброй много други и ние трябва да сме безумно наивни, да смятаме, че сме единствени във Вселената.

Какво още коментира умният млад варненец, вижте във видеото!

Този репортаж е част от проекта “Бодлив или щастлив” на СНЦ “Пресклуб Варна” и се осъществява с подкрепата на Фонд “Култура” към Община Варна в направление “Медийни проекти”

(Visited 54 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close