Леон – уникалният малък пианист на Варна, който играе футбол, шах, плува и владее 4 езика! (ВИДЕО И СНИМКИ)

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Варна има уникални млади таланти. В рубриката “Искам да съм като теб” ви представяме един от тях, с който морската столица може да се гордее.

Това е 9-годишният Леон Леонидов – Гуглев, очарователният малък пианист, който покорява сърцата на жури и публика във всеки конкурс в страната и чужбина, на който се появи.

Леон е ученик в Международен френски лицей – Варна. Освен с пиано се занимава с футбол, плуване и шах. Интересува се от източните култури и изучава китайски. За втора поредна година взима участие в международното състезание “Китайски езиков мост” – национален кръг, където се състезава с деца до 14г.

Финалистът спечелил първо място ще представя България на финалите в Китай и той много се надява един ден той е този финалист.

Тази година той спечели сърцата на публиката и журито с традиционен танц на митичното създание “китайски лъв” и беше много високо оценен с 94 от възможни 100 точки.

Любимият му предмет в училище е математика и освен български говори френски, английски и китайски.

Като всяко дете е много любознателен и се интересува от всичко, много обича да рисува сгради и един ден иска да е архитект, после иска да е капитан, но за каквото и да мечтае винаги казва че най-голямата му мечта е да свири със симфоничен оркестър на голяма сцена.

Лео споделя, че всичко започнало, когато преди две години дядо му му подарил детско пиано.

“Изсвирих едни тончета и започнах да композирам. Всички произведения, които свиря са ми любими, но едно от тях предпочитам – фрагменти от Сергей Рахманинов. Свиря по един час на ден, намирам време и за останалите любими неща, които обичам да правя като футбол, шах, плуване и китайски език.

Обичам да играя и с котарака Симба, нашият домашен любимец, който често ходи по клавишите и гони пръстите ми, докато свиря, а понякога влиза под капака и бута чукчетата.

Трудното на конкурсите е, когато различни хора те гледат отстрани и те оценяват. Когато бях малък не се притеснявах, но сега като съм голям вече се притеснявам”, сподели чаровникът.

Помолихме го да ни изсвири своето любимо произведение, но тъй като е изключително взискателен към себе си, Лео се притесни от камерата. За таланта и труда, който полага, сподели музикалният педагог на Лео – Саша Парушева.

“С детето работя от ноември 2020 година, когато го видях да участва в конкурса “Мила Михайлова”, където взе трета награда. Много ме впечатли, поздравих го лично. Така започна нашето приятелство и тази връзка продължава и сега. Тя е много силна.

Леон е дете, което много се вълнува от вълшебството на звуците. Изключително музикален, всички вибрации в природата и около него той възприема по особен начин и това много ми помага в работата.

Тази негова чувствителност и отзивчивост е добре дошла за мен като педагог, защото по-лесно се работи с такова дете. Има моменти, когато трябва да научим едно произведение и да положим един “черен” труд, да прочетем нотите, ритмиката, щрихите и всички неща, които се изискват за създаването на едно произведение и да вървим по правилата. Правилата в музиката са повече от тези в математиката.

Когато математиците си решат задачите, отиват да играят, а ние оставаме пред пианото, защото следващият момент е най-важен за нас – музиката да мине през сърцето!

Леон не случайно е лауреат на толкова много конкурси. За мен най-ценен е един международен конкурс, в който той се състезава с още 200 деца от 6 до 13 – годишна възраст и тогава спечели втора награда. Тази втора награда за мен е толкова значима, тъй като направо отвя конкуренцията и получи признанието на светила в музиката и педагогиката на световно ниво. Пожелавам му да върви със същото усърдие и същата амбиция и да покорява върховете!”, сподели Саша Парушева.

Най-голямата опора и вдъхновение за Леон, е неговата майка Славена, лючезарна млада дама, която амбициозно полага усилия малкият сладур да се развива в различни насоки.

“От малък, почти не можеше да говори, когато проявяваше изключителен усет към музиката. Винаги с много финес се е отнасял към пианото. В рода ни има музиканти, моят вуйчо също е пианист и очевидно има някаква наследственост.

Преди всеки конкурс ние се притесняваме повече от него, не защото няма да се представи добре, а сякаш ние се явяваме.

От скоро той започна да се вълнува повече, очевидно с възрастта става по-чувствителен и взискателен, затова му казвам, че аз ще поема притеснението, а той да свири за удоволствие“, сподели Славена.

За конкурсите, успехите, положените усилия – вижте във видеото!

Повече за отличията на Леон и негови изпълнения, може да видите тук! https://www.youtube.com/@leonleonidov-guglev1441

https://www.facebook.com/profile.php?id=100057672001590

(Visited 206 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close