Красимир Янакиев: Морето дава много и много взема! Готови ли сте да работите под напрежение и стрес далече от любимите хора?

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Повечето хора обожават морето, защото го свързват с лято, безгрижие, романтика, емоции, приключения…За много хора, обаче, морето е дълг, морето е отговорност, морето е място за професионална реализация. По този повод проектът „Искам да съм като теб“ представя Красимир Янакиев – бивш морски офицер по безопасността, настоящ преподавател по математика, чието хоби е фотографията.

Дисциплиниран, отговорен и амбициозен млад човек, с характер, кален в предизвикателствата, пред които го е изправила работата му в морето, завърнал се след десет години стаж сред морската шир, за да приложи всички натрупани знания, умения и качества в едно ново поприще – това на учителя. Краси е възпитаник на някогашния Техникум по корабостроене и корабоплаване, днес Морска гимназия. От там логично пътят му го отвежда към Висшето военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров“, а през 2019 г. завършва и магистратура по математика в Шуменският университет „Константин Преславски“.

Като дете Краси мечтае да стане ветеринарен лекар. Защо не сбъдва тази своя детска мечта? „Причината да тръгна по моретата, беше, че преди години нямахме чак такива големи възможности да пътуваме. Имахме приятелско семейство, запознах се с техният син, доста по-голям от мен по онова време. Той ми разказа за Техникума по корабостроене и корабоплаване, сподели за неговите пътувания в чужбина, за това, че вижда различни пристанища и различни култури. Така се запалих по морската професия. Кандидатствах в същия техникум, който по онова време беше сред най-елитните училища във Варна. Там се влизаше с отлична оценка по математика, бях седми в града по бал. След 4 години завърших Техникума по корабостроене и корабоплаване и единствената възможност беше да продължа в Морско училище със същата специалност „Корабоводене“. След 5 години, инвестирани във висшето ми образование, започнах работа на търговски кораби към японска компания.

След 6 години там, продължих на пасажерски кораби. Започнах от най-ниското стъпало и стигнах до морски офицер по безопасността. След 15 години работа на море, като много хора и аз узрях за това, че парите не са най-важното нещо в живота. Това мое решение ме накара да се откажа от корабоплаването и реших да запиша магистратура по математика“, сподели Краси. За младите хора, които гледат на морето предимно като на романтично приключение, той сподели кои са подводните камъни в него и какви качества са необходими, за да се справи всеки, решил да тръгне по този път: „Първо, човек трябва да е упорит! Да обича да работи под напрежение и стрес. Да може да преодолее раздялата с роднини и близки, тъй като морето дава много, но в същото време и взема. Хората, които живеят на сушата, виждат само лъскавата част на тази така трудна и тежка професия. Друга важна особеност, е че трябва да си свикнал да работиш от сутрин рано до късно вечер. Малко хора издържат на това натоварване. Хубавата страна на тази професия е, че дава възможност човек да види много различни страни, пристанища и забележителности, стига да му останат сили да слезе на сушата, докато трае пътуването“, коментира Красимир Янакиев.

Когато решава да остане на сушата бързо взема решение да се насочи към математиката, която от дете му е „тръпка“. Смята, че с натрупания капацитет и качества може да бъде полезен на младите хора в тяхното развитие като добър пример. Така завършва магистратура по математика в Шуменския университет и от началото на тази учебна година вече е преподавател в едно най-елитните варненски училища.

„Когато се отказах от корабоплаването бях твърдо решен, че ще работя професия, която ми доставя удоволствие. Тъй като бях силно мотивиран да успея, вместо за две години, се справих с обучението в Шуменския университет за една, като взех всички предвидени изпити за завършването на магистратурата ми. Силно се надявам да успея да премахна страха, който имат децата към математиката, да ги науча да решават задачи с любов.Моето хоби е да снимам, макар и не с професионален апарат, а с телефон. Това е нещото, на което посвещавам малкото свободно време, което имам. Идеята да направя страничката във фейсбук Beauty by KY бе, за да стигне красотата на Варна до повече хора.Какво бих посъветвал младите хора? Когато си избират професия, да чувстват това, което искат да работят. Защото рано или късно човек ще се насочи към това, което иска да прави. И когато правиш нещо с любов и желание, то се случва по-бързо. На мен ми отне 20 години, за да стигна до това, с което се занимавам в момента“, коментира Краси.

Проектът “Искам да съм като теб!” се реализира с финансовата подкрепа на Община Варна, Дирекция „Образование и младежки дейности”.

(Visited 7 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close