Клуб по танци “Стар Денс”: Пулс в ритъма на рокендрола! (ВИДЕО И СНИМКИ)

Клуб по танци Стар Денс - пулсът на рокендрола
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

В рубриката “Школите на Варна”  на младежкото информационно издание Youth Street Varna гостуваме на Клуб по танци “Стар Денс”.

Представянето на Клуб по танци “Стар Денс” е част от проекта на СНЦ „Пресклуб Варна“ – „Виртуална информационна борса – Школите на Варна” и се реализира с финансовата подкрепа на ЕНЕРГО-ПРО в контекста на инициативата “ЕНЕРГО-ПРО ЗА ОБЩЕСТВОТО” в направление „Детско развитие” и медийното партньорство на СайтЪТ.

Гостуваме в “кухнята на адреналина”, където тренират “пружинките” от Клуб по танци “Стар Денс”. Тук тупти пулса на рокендрола, а сърцето на клуба е неговия създател и треньор Радостина Енчева.

Който познава Радост знае, че тя е изключително мил и приветлив човек, същевременно деен и успешен във всичко, с което се захване.

“За първи път започнах да се занимавам с преподаване още през 1994 година в читалище “Елин Пелин”, където създадох първата си школа, която се наричаше “Стар Тим”. След това през 2010 година регистрирах собствен клуб, Клуб по танци “Стар Денс” с основна дейност акробатичен рокендрол и до ден днешен сме членове на българската федерация по акробатичен рокендрол”, разказва Радост.

Най-малките участници в школата са на 4 години. Най-големият е на 33.

За най-малките сладури от Клуб по танци “Стар Денс” всяка тренировка е забавно приключение. Ето какво споделиха те:

Имахме удоволствието да видим как точно загряват малчуганите и как се подготвят за по-динамичната част от тренировката в залата на Клуба по танци “Стар Денс”.

“В нашия спорт имаме и по-възрастни възпитаници, но в танците всъщност няма възраст . Според мен зависи дали ще се занимаваш професионално с рокендрол като състезател или просто ще танцуваш за удоволствие. Всяко дете или възрастен като дойде поставя своите условия дали иска да се състезава или да се забавлява.

В школата имаме 30 картотекирани състезатели в най-различни възрасти, като започнем от деца и стигнем до възрастни”, споделя още треньорът.

Какво се изисква в рокендрола като качества, за да стане един състезател добър?

“Рокендролът е изключително атрактивен танц и той е съчетание между спорт и танц. Освен, че трябва да имаш правилна стойка, трябва да имаш и много добра физическа издръжливост. Нужно е да се отдели доста време за тренировки.

Не само трябва да танцуваш добре, да чуваш музиката, да изглеждаш добре, съчетава в себе си много качества, много труд и много упоритост през цялото време на тренировките”, допълва още Радостина Енчева.

Тя сподели и кои са най-ценните отличия, с които особено се гордее. Клубът участва в много състезания в цялата страна. Най-силните от тях са държавните шампионати.

За 2022 година “Стар Денс” има държавен шампион в клас “Соло 2”, което означава, че това е момиче на възраст между 12 и 14 години. В клас “Юноши 1”, което е танцова двойка – Невена и Ангел, които също са държавни шампиони.

“Всички деца при нас са разделени по възрасти, така че най-малките тренират отделно. При тях най-важното първо е да заобичат танца, след това да изградим правилна стойка, да започнат да чуват музиката добре, да започнат с първите стъпки и по-лесни хореографии, така че да се влюбят в танците. Всяко дете решава след това кой стил му е по-приятен. Обикновено децата обичат да минават през различни стилове и школи и след това решават накъде да продължат”, допълни Радост.

Треньорът с носталгия си спомни за времето преди пандемията, когато във всяка детска градина и училище се работеше в различни извънкласни творчески направления и тя самата е имала възможност да запали най-малките по рокендрола.

Радост изрази надежда, че това улеснение за родителите и удоволствие за техните деца, някой ден ще се възвърне като практика.

Всеки, който иска да намери Клуб по танци “Стар Денс”, може да го направи в кв. “Трошево”. В залата репетира и групичка по балет.

“Работим и балетен екзерсис, тъй като бялета за мен е в основата на всеки един танц. Децата могат да посещават и такъв час. Отделно самите ние отиваме в зала по акробатика, където работим изцяло акробатични елементи.

Залагаме на гимнастика. Рокендрола е съчетание между танц и акробатика. В много стилове трябва да се развиват децата”, коментира още Радост.

Повече вижнте във видеото!

(Visited 204 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close