Искате да владеете грацията и страстта на латиното, тангото и валса – Клуб по спортни танци “Кристал” е вашето място!

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

В рубрикатаШколите на Варнана младежкото информационно издание Youth Street Varna представяме Клуб по спортни танци “Кристал” – царството на страстните ритми и грацията.

Представянето на Клуб по спортни танци “Кристал” е част от проекта на СНЦ „Пресклуб Варна“ – „Виртуална информационна борса – Школите на Варна” и се реализира с финансовата подкрепа на ЕНЕРГО-ПРО в контекста на инициативата “ЕНЕРГО-ПРО ЗА ОБЩЕСТВОТО” в направление „Детско развитие”

Снимка: КСТ “Кристал”

В просторната зала за тренировки, която се намира в Дворецът на културата и спорта, ни посрещат Ася Кацарска и Мартин Янчев, треньори в КСТ “Кристал” – Варна и Галина Йорданова, която танцува в клуба.

Свързва ги любовта към ритъма и страстта на латиното, тангото и валса, както и много други стилове, които се изучават в школата.

“Започнах като дете, в залата ме доведоха родителите ми и още в началото ми допадна, разбрах, че това ще е моето нещо”, сподели Ася.

Галина попаднала в клуба, благодарение на приятелка, която я запалила с ентусиазма си да уползотворяват своблодното си време с приятни занимания.

“Дойдох за малко, но толкова ми хареса, че останах за дълго”, споделя още Галя. Мартин пък попаднал в залата покрай приятелка, която с течение на времето се отказала, но той вече 15 години е верен на “Кристал”.

И тримата споделят, че са щастливи хора, защото работят това, което обичат, тъй като хоби и професия са в едно за Ася и Мартин.

Ася споделя: “В началото танците са начин на движение, при децата се започва с базови движения за координация и стойка, за възпитаване на движенията в ритъм. От там нататък следва дисциплина, която се изгражда, когато децата започнат състезателна дейност. Нещо много красиво се получава накрая.”

Може ли здравословен проблем да бъде овладян с танци, като гръбначното изкривяване?

“Определено, ако деца имат проблеми със стойката или стъпалата, те ще се повлияят от спортните танци. Затова смятам, че помагат значително танците, които развиват грация и финес, и дават и самочувствие”, коментира Мартин.

Ася го допълва, че при тренировките се набляга на много мускулни групи и е сериозно натоварване, но в полза на здравето и добрата визия. Усещането за ритъм, което формират спортните танци, също не е за пренебрегване. Като цяло е удоволствие да спортуваш в ритъма на музика, споделя треньора.

В клуба танцуват деца, младежи и възрастни. Групите са отворени за всеки, който има желание да се запише, без да има специално изискване за някакви специални заложби. Те се проявяват след година упорити тренировки.

Тренировките са съобразени с ангажиментите на децата и възрастните.

“С най-малките започваме занятията под формата на игра, в която успяваме да научим основни стъпки, да броим в ритъм, така и аз се забавлявам с децата”, коментира Ася.

Често покрай децата се запалват и родителите. В различни периоди Ася споделя, че е в настроение за определен танц, тъй като всеки танц е много характерен сам по себе си и много различен като ритъм, музика и това, което дава на сърцето. За Галя самбата е любим стил в последно време. Преди това имала друг фаворит, но той останал в миналото. Мартин коментира, че стила на танца зависи от характера, темперамунта и настроението на даден човек.

“Кристалите” разказват, че най-необичайното място, където са танцували, е Ботаническата градина на Балчик.

“Хълмисто, тревисто, а ние танцуваме на токчета, но се справихме без аварии. Това е част от работата, ние сме професионалисти. Беше забавно”, сподели Ася. Зад гърба на тримата, които вече не се състезават активно, стоят десетки купи и отличия. Клуб “Кристал” има и държавни шампиони по танци.

Изяви, състезания, конкурси, концерти, местата за изява на възпитаниците са много.

Клубът се готви активно за новия състезателен сезон.

Галина сподели по време на нашия разговор, че им предстои важна битка на сцената в Дубай, която вече е зад гърба им. Двамата с Мартин се завърнаха от там с множество отличия и достойно защитиха авторитета на Варна като град, в който спортните танци са на почит.

Танцов клуб Кристал е създаден през 1987 г. от Диана Филипова, като школа по спортни танци за деца при Детски комплек – Варна. С течение на годините прераства в един от най-големите клубове в страната. Лицензиран член е на Българската федерация по спортни танци. Вписан е в Националния регистър на спортните организации в Република България под номер 1-063-010 от 09.10.2003 г.

Имахме огромното удоволствие да присъстваме на репетиция на КСТ “Кристал”, която споделяме с вас:

“През нашите школи са преминали хиляди деца, юноши и младежи. Голяма част от тях станаха едни от най-добрите танцови двойки на България. Стотици са наградите печелени от наши двойки, многократно са печелени вицешампионски и шампионски титли в различните възрастови групи и танцови класове индивидуално танцуване.

В програмата ни са заложени основно 10-те състезателни танца.

Стандартни танци – английски валс, танго, виенски валс, слоуфокс, куикстеп.

Латиноамерикански танци – самба, ча-ча-ча, румба, пасо-добле, джайв.

Формейшън програма – едновременно танцуване на две до осем танцови двойки стандартни или латиноамерикански танци”, става ясно от информация за КСТ “Кристал”, споделена на тяхната страница във Фейсбук.

Медиен партньор на проекта е независимата информационна медия – СайтЪТ.

(Visited 372 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close