„Златни искри 2021“ даде старт на  27 нови детски песни

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Сред изключително голяма конкуренция в 9-ото издание на конкурса „Златни искри“ журито излъчи 7 песни победители. В  9-ия Европейски конкурс за детска песен „Златни искри“ участваха 27 нови песни на автори от 10 европейски страни.

Конкурсът „Златни искри“ е единственият подобен в страната за професионални автори на детски песни. Най-важната му цел е да насърчава песенното творчество за деца, затова ежегодно в него участват и утвърдени, и млади автори – текстописци, композитори и аранжори. Песните са написани за деца от 3 възрастови групи: 6- 8 години, 9-11 години и 12-14 години.

Деветото издание на конкурса премина при изключително голяма активност на радио слушателите. Те изпратиха повече от 750 съобщения във Фейсбук страницата на Радио Варна, за да изберат своята предпочитана песен. Техният фаворит е песента „Курабийка“ по музика и аранжимент на Щерион Пилидов, текст на Михаил Недков, в изпълнение на Детска вокална група „Палави ноти“. Щерион Пилидов е китарист, работил с редица известни български изпълнители и е композитор на повече от 100 песни. Въпреки трудната ситуация, на 23 октомври във Варна се състоя концерт с участието на част от изпълнителите и гости.

Журито с председател композитора Стефан Илиев отличи на първи място наред с „Курабийка“ хърватската песен „Само смях“ по музика, текст и аранжимент на Тихомир Прерадович, „Поколения“ (музика Румен Бояджиев – син, текст Даниела Кузманова, аранжимент Борислав Бояджиев, изпълнява Евгения Кринчева), „Самодивски сълзи“ (музика и аранжимент Петър Писарски, текст Жанина Малакова, изпълнява Кая Иванова), „Свят от светлина“ (музика Хайгашод Агасян, текст Анета Мутафова, аранжимент Светослав Лобошки, изпълнява Ая Христова) и песента „Когато стъпиш в синия свят“ на композиторката от Сърбия Весна Велкович. Наградата на БНР – звукозапис, е присъдена на Виктория Асенова, изпълнителка на песента „Котешка история“ по музика и аранжимент на Емил Струнджев и текст на Жива Кюлджиева. Наградата за най-добър солист е присъдена на австрийката Сара Антона Лобниг, изпълнителка на песента „Болезнени чувства“.

Две български песни са отличени със специална наградата на Фондация „Откритие“ – организатор на конкурса: „Повярвай си само“ (музика Иван Стойнев, текст Христина Димова, аранжимент Мирослав Маринов, изпълнява Мария Кабакова) и „Мечтай“ (музика Галина Георгиева и Николай Райнов, текст Соня Василева и Галина Георгиева, аранжимент Николай Райнов, изпълнява Габриела Петрова). Двама са отличените  за перспективен автор: Айзък Катаниа де Джовани от Малта, композитор на песента „Alter ego“ и Виктория Беломъжова, автор на текста и музиката на песента „Извънземно“.

В конкурса „Златни искри“ тази година участваха песни от Австрия, България, Беларус, Босна и Херцеговина, Малта, Словения, Сърбия, Турция, Украйна и Черна гора. Те ще звучат и в бъдеще в българския музикален ефир и може би ще станат хитове.

Добър спомен остана в гостите на проявата и рециталната програма,  с участието на гост-изпълнители и традиционното представяне с нова песенна продукция на детско шлагерно студио ДА,Стелко, Вили Станева, Елиз Нигохозова и др.,  която се състоя  в концертното студио на БНР-Варна.

Европейският конкурс за детска песен „Златни искри“ провежда с подкрепата на Министерство на културата на Република България, БНР, БНР-Радио Варна, и фонд „Култура” на Община Варна. Конкурсът е член на WAFA (World Association of Festival & Artists).

(Visited 8 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close