Започва „делото“ за космическия туризъм на Младежка академия „Космос и право“

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Младежката академия „Космос и право“ – инициатива на Апелативен съд – Варна и Планетариума на Висшето военноморско училище – ще проведе утре първото открито планетарно заседание по делото си за космическия туризъм, съобщиха от съда.

Като „страни“ по него по надлежния ред със специални „призовки“ са поканени учениците от Хуманитарната гимназия „Константин Преславски“ в паралелка „Съдебна администрация“ и от Частната профилирана гимназия „Антоан дьо Сент-Екзюпери“.

В ролята на „свидетели“ в процеса влизат Светослав Александров – автор на книги и създател на сайта http://cosmos.1.bg/space/ и представителите на Ученическата космическа агенция. Успешните гимназисти от Агенцията ще представят проекта си за космическо летище, който получи Специалното отличие в най-престижния и труден конкурс на National Space Society на САЩ и НАСА за проектиране на космически градове. Учениците от Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“, ГПЧЕ „Йоан Екзарх“ и Beaumont High School, California спечелиха надпреварата с 4 567 проекта на около 27 хиляди ученици от 19 страни.

И ако кацането ни е осигурено от изключително талантливите и трудолюбиви младежи, Светослав Александров ще се погрижи за настаняването ни. Той ще разкаже за пилотираните полети, ще ни заинтригува с полетите извън нашата планета и с проекти за изграждане на космически хотели.

В кратко видео ще видим как се справиха с първите си полети компаниите на милиардерите Ричард Брансън, Джеф Безос и Илън Мъск, които дадоха старта на истинска надпревара в сферата на космическия туризъм. Ще говорим за ползата, вредите, цените и пътуванията, които вече не са научна фантастика, а наше ежедневие.

Това е второто „дело“ на Младежка академия „Космос и право“. Миналата учебна година в рамките на две заседания и с провеждането на ученически дебати вникнахме в проблемите, свързани с космическите отпадъци, резултат от човешката дейност в околоземна орбита.

Съдебното заседание ще се проведе в Планетариума на Висшето военноморско училище в 11.00 ч. за Хуманитарната гимназия и в 13.30 ч. за „Екзюпери“.

(Visited 4 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close