Деян Хаджи-Манич от МГ„Д-р Петър Берон“ с награда от конкурса “Млади таланти”

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Трима младежи с интерес към науката спечелиха голямото отличие в 25-тото издание на конкурса на МОН „Млади таланти“, съобщиха от Министерството. Те ще представят България в Европейския конкурс за млади учени през септември 2023 г. в Брюксел. Проектите им получават и награда от по 2000 лева.

С проект „Проучване качеството на водата и седиментите в Силистренския сектор на река Дунав“ награда спечели Мохаммад – Мурад Халвани от 12 клас, който се занимава в областта на околната среда в Обединен детски комплекс Силистра.

Награда в областта на информатиката получи и Любомир Ненов от 11 клас на 9 ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин“ със своя проект „Изследване на метод за извършване на изчисления върху скрити данни в децентрализирана среда“.

Третият отличен с голяма награда проект в областта на математиката е „Използване на k-свързаност в Научаване на Представяния на Графи“ на Деян Хаджи-Манич, 11 клас в МГ„Д-р Петър Берон“ във Варна.

Много съм щастлива, че толкова млади хора са поели по пътя на науката още като ученици. Пожелавам Ви още много успехи и Ви очакваме в българските университети. Това заяви заместник-министърът на образованието и науката проф. Албена Чавдарова при откриването на церемонията по награждаването на младите таланти в МОН. Надявам се, че всички ще продължите своите научни занимания и сред вас ще имаме най-младите професори, допълни тя.

Запазете своето вдъхновение и продължавайте напред, защото с вашите проекти Вие представяте България пред света, обърна се към младежите заместник-министър д-р Мария Гайдарова. Не забравяйте един ден, когато станете доценти, професори и поемете своя научен път, да подавате ръка на всички млади таланти, защото всеки се нуждае от подкрепа, за да открие своята силна страна, пожела им тя.

Журито с председател проф. д-р Емил Колев присъди и три поощрителни награди от по 1 500 лева. Първата е за Георги Ганушев, първокурсник в пловдивския филиал на ТУ – София. Неговият проект е в областта на инженерните науки – „Роботизирана ръка тип „простетика“, управлявана чрез огъваеми сензори“. За проекта в областта на математиката „Полиномен метод на ранговете и едноцветни равностранни триъгълници“ е накрадена Демира Недева, десетокласничка в МГ „Ак. Кирил Попов“ в Пловдив. Също в областта на математиката е и третата поощрителна награда за Ясен Пенчев в 11 клас на

ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“ в Габрово – „Върху някои вариации на близнаци в пермутации“.

В Световното научно младежко изложение, което предстои да се проведе в Мексико през октомври 2023 г., журито определи да участват Николета Стойнова от 10 клас в Американския колеж (с проект в областта на околната среда „Изследване приложението на динамични агрифотоволтаици в екологичното производство на селскостопански култури и ролята им в оптимизиране на природните ресурси“), Стоян Ганчев от 10 клас в МГ „Академик Кирил Попов“ в Пловдив (с проект в област информатика „Анализ на заболявания с прототип на смарт устройство“) и Александра Николова, десетокласничка в ППМГ „Акад. Н. Обрешков“ в Бургас (проект в област биология „Влияние на различни антикоагуланти върху изолирането на геномна ДНК от кръвни проби“).

Допълнителна награда – участие в лятната изследователска школа на УчИМИ-БАН, получиха Данйъл Преслав Георгиев и Бенислав Димитров от ПТГ „Д-р Никола Василиади“ и от Техническия университет в Габрово. Техният проект е „Разпознаване на лице и пръстов отпечатък за стартиране на автомобил“.

Наградата на СИМЕНС е за проект „Виртуална лаборатория“ с автор Симеон Петков – 8 клас в ЧПГДН СофтУни Светлина, а наградата на Българския антарктически институт е за проекта „Антропогенно влияние на замърсителите в София върху живите организми и средата“, с автори Благовеста Велчева и Богдан Богданов от ППМГ„Акад. Н. Обрешков“ в Разград.

Тази година журито определи и българския представител в международния семинар Swiss Talent Forum, който ще се проведе в Нотвил, Швейцария през февруари 2024 г. . това е Радостин Чолаков – ученик в Математическа гимназия „Академик Крил Попов“ в Пловдив с проект „RSTOD: Прилагане на допълнително обучение за ефективни и контролируеми разговорни системи ориентирани към задачи“.

От кандидатствали 38 проекта, до обсъждане в журито бяха допуснати 26 разработки.

(Visited 8 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close