Второкласници от СУ “Св. Климент Охридски” в Аксаково учат за магията на сетивата чрез практически опити

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Когато 2 “а” клас в СУ “Св. Климент Охридски” в гр. Аксаково стига до урока за сетивата в материала по родинознание, техният класен ръководител Людмила Борисова решава да “оживи” съдържанието на урока. Тя замисля проект, в който децата правят различни опити, с цел осъзнато да опознаят петте основни сетива, научи СайтЪТ.

Г-жа Борисова е от тези учители, които непрекъснато търсят и намират нови и интересни идеи, за да обогатят уроците си. Класът ѝ е осиновил пчелен кошер, а на прозорците в класната стая децата отглеждат кактуси, за да усетят какво е да полагаш грижи и да носиш отговорност за друго същество. 

“Аз говоря свободно на всякакви теми с моите деца, разбира се на подходящ език. Нищо не захаросвам, защото считам, че те имат право да разбират какво се случва около тях”, споделя г-жа Борисова.

Проектът участва в конкурса “Добрите практики на фокус”, който за пръв път ще отличи и практики, избрани от публиката чрез онлайн гласуване до 21 април 2023 г. Инициативата се организира за втора поредна година от фондация “Заедно в час” и образователния сайт Prepodavame.bg и цели да събере, опише и популяризира добри практики от български класни стаи и училища. За да подкрепите СУ “Св. Климент Охридски” – Аксаково, гласувайте ТУК

Както повечето преподаватели в начален етап, Людмила Борисова знае от опит, че малките ученици често имат трудности с концентрацията. Някои деца се превъзбуждат наистина бързо, не съумяват да овладеят емоциите си или изпитват трудности в общуването.

В определени случаи това да се дължи на така наречения сензорен дефицит – стимулите от средата може да им влияят или твърде силно, или не достатъчно силно. За да помогне на учениците да опознаят собствените си сетива и техните характеристики и лимити, както и да осъзнаят, че не всеки усеща и преживява нещата по идентичен с нас начин, учителката разработва за тях проект “Сетивата”.

КАК ДА ПРИЛОЖИМ?

Стъпка 1 – Подкрепа за проекта

Първата стъпка за реализирането на проект “Сетивата” е осигуряването на подкрепа за успеха му от “семейството на 2 “а” клас”. Така г-жа Борисова нарича всички възрастни, които са съпричастни с работата на нейните ученици.

Осъществяването на предвидените опити е времеемко и темата би “надскочила” отредените часове за изучаване на сетивните органи на човека и тяхното предназначение. Затова учителката най-напред подсигурява одобрението на ръководството на СУ “Св. Климент Охридски”. Директорката прегръща идеята и дава зелена светлина: работата по проекта “Сетивата” се случва в часовете по родинознание, изобразително изкуство, технологии и предприемачество и час на класа.

Другите партньори, от които г-жа Борисова има нужда за успеха на идеята, са родителите на децата от класа. Това е необходимо, защото повечето от опитите учениците ще извършват вкъщи, а родителите ще им помагат и ще заснемат процеса. Семействата на второкласниците с ентусиазъм откликват на молбата ѝ за помощ.

Стъпка 2 – Предварителна подготовка

Тъй като учениците са малки, тази стъпка отнема повече време. Г-жа Борисова намира допълнителна информация за сетивата, избира опитите, с които децата могат да ги изследват, и изготвя презентация на достъпен за малките език. Подготвя работни листове (най-вече за четене с разбиране), описва експериментите и създава списъци с материали, които ще са необходими за последната фаза от проекта. В нея децата ще изработят книжки за сетивата, както и сензорни табла и бутилки. Част от необходимите материали (разнообразни материи, бутилки, брокати, копчета, текстури, бои и др.) набавят родителите, а останалите предоставя тя. За презентацията и повечето работни листове учителката използва Canva. 

Стъпка 3 – Определяне на отбори и старт на проекта

Второкласниците се разделят на пет отбора – това е броят на сетивата, които ще изучават. Всеки екип носи името на сетивото, което ще изследва през идните два месеца.  За да е напълно обективен процесът по разпределяне на групите на случаен принцип, г-жа Борисова използва онлайн помощник –  https://www.flippity.net/. В платформата се вписват имената на всички деца и с един клик пред очите им алгоритъмът ги разпределя в екипи.

Стъпка 4 – Извършване и документиране на опити

Въпреки че по темата има дискусии в клас, второкласниците изследват най-ефективно  човешките сетива чрез извършването на опити. По-голямата част от тях децата правят вкъщи, с помощта на своите семейства. Родителите старателно заснемат експериментите и споделят снимки и видеа с класния ръководител. За да улесни работата у дома, г-жа Борисова е подготвила ясни насоки за всеки отбор.

Опитите са разнообразни и измислени така, че да са лесни и интересни за децата. Членовете на отбор “Вкус” например трябва да опитват различни неща със затворени очи, да назоват вкусовете, които усещат (сладко, солено, кисело, горчиво) и да познаят какво са пробвали. Задачата се усложнява допълнително, когато децата запушат носа си и така изключат още едно сетиво. 

“Един неочакван за родителите плюс от тези опити беше, че децата октриха, че има неща, които преди не са искали да пробват, а всъщност много им допадат на вкус”, разказва г-жа Борисова.

Алиса в страната на сетивата

Майката на Гери подбира разнообразни неща за опита на дъщеря си.

Алиса в страната на сетивата

Майката на Маринчо споделя, че от всичко, което е опитал той, не е разпознал само маслото и грейфпрута. 

Един от опитите, които децата от отбор “Слух” провеждат, е да се ориентират по звука, за да намерят звънящ телефон, който родителите им са скрили. Членовете на отбор “Мирис” на свой ред трябва със затворени очи да познаят различни аромати. Едно от интересните неща, които малките изследователи са научили, е че наслагването на ухания не води задължително до резултата, който са очаквали: при напръскване на предмет, който не мирише добре с парфюм, приятният аромат не заличава лошия.

Алиса в страната на сетивата

Майката на Галенка сподели, че когато е скрила телефона с включена аларма на максимален звук, тя се е справила за 9 секунди. Когато звукът е бил по-тих, Галена се е забавила повече.

Алиса в страната на сетивата

Алекс бързо е разпознал аромата на канела, тъй като майка му често я използва у дома.

Стъпка 5 – изработване на материали

Друга любима на децата задача по проекта е изработването на различни материали: книжки с информация за сетивата, сензорни табла и бутилки. 

“Сензорните бутилки действат изключително успокояващо на децата, а е толкова лесно да се направят!”, казва г-жа Борисова.

Повечето от творенията на децата ще бъдат дарени на училищния ресурсен кабинет, но част ще останат в класната стая, където 2 “а” ще си оформи малък сензорен кът.

Алиса в страната на сетивата

Бонус стъпка за учениците в СУ “Св. Климент Охридски” – среща с ерготерапевт

С цел да задълбочи разбирането на малките ученици по темата и осъзнаването на факта, че при някои хора сетивата са нарушени или работят по различен начин, г-жа Борисова организира онлайн среща на класа си с ерготерапевтката Анелия Карамфилова. Специалистката обяснява на децата колко е важно да се грижат за собственото си тяло и сетива, за да могат те да им служат възможно най-дълго. Набляга на факта, че трябва да подкрепяме деца със СОП и им дава идеи за сензорни игри в класната стая, които ще са полезни и приятни за всички. Срещата с гост-лектор добавя стойност към учебната програма, като дава възможност на учениците да поговорят с човек, който познава темата в дълбочина, може да отговори на всичките им въпроси и да разпали интереса им към своята дейност. Това внася и разнообразие в преподаването, което е предпоставка към по-добро запомняне и усвояване на дадена материя.

Стъпка 6 – Представяне на проекта

Кулминацията на двумесечната работа по проект “Сетивата” бе публичното му представяне.

(Visited 3 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close