Варненски ученици създадоха експозиционен модул “Така виждам Варна” в Музея за Нова история

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

В края на месец юни откри новият експозиционен модул „Така виждам Варна“ в Музея за нова история на Варна, съобщиха от Регионалния исторически музей в града, съобщи TheSite24.

Фотографиите и видео репортажите са труд на учениците от Средното училище за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски“, Първа езикова гимназия и Гимназията „Йоан Екзарх“ във Варна. Те са създадени с помощта на професионалния фотограф Радостина Вълчанова, която е обучавала децата в продължение в рамките на организирано модулно обучение „Дигитални лаборатории“.

Учениците са на възраст 16-17 г., като основната цел е да се включат по-активно в дейности, свързани с историята и музейното дело. Основната им задача е заснемат емблематични сгради в града, за които те знаят много. Лекторът Радостина Вълчанова се е стремила да стимулира учениците да потърсят различни гледни точки към документирането им. Като резултат в изложбата има доста черно-бели кадри, както и нестандартна композиция на обектите.

Учениците са снимали Археологическия музей, Драматичния театър, Катедралата „Св. Успение Богородично“, Военния клуб, часовниковата кула, хотел „Мусала“, римските терми, жп гарата във Варна. В изложбата има фотографии на Александра Крумова, Йоанна Иванова и Емилия Томова от ГПЧЕ „Йоан Екзарх“, Елена Атанасова от Първа езикова гимназия, Глория Минчева и Христос Андреу от СУ за ХНИ „Константин Преславски“.

По време на събитието всички ученици, които са участвали в създаването на новия експозиционен модул, получиха получиха сертификати за успешно преминато обучение „Дигитални лаборатории“ и подаръци от Регионалния исторически музей.

Обучението и експозицията се реализират по проект на Музея за нова история на Варна, финансиран от Министерството на културата. Изложбата „Така виждам Варна“, която е показана в четири модула, ще бъде част от постоянната експозиция на културния институт, като занапред паната ще се ползват и за излагането на други материали, свързани с историята на Варна.

(Visited 4 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close