Варненският свободен университет ще представи астрофотографската изложба „Из тайните на космоса“

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

В търсене на мост между науката и изкуството, Варненският свободен университет „Черноризец Храбър“ ще представи астрофотографската изложба „Из тайните на космоса“, предаде TheSite24. Тя ще бъде открита на 26 септември 2023 г., от 16.00 часа, в малкия арт салон на Радио Варна. Ще бъдат експонирани фотографии на Тихомир Тодоров и Никола Антонов – астрофотографи заснели и изучаващи гигантски мъглявини, далечни галактики и звездни купове, скрити за човешкия поглед, но допринасящи за разбиране за процесите във вселената.

Изложбата е организирана от ВСУ „Черноризец Храбър“, с финансовата подкрепа на Община Варна. Събитието продължава инициативата за представяне на творби на български астрофотографи, стартирала през май 2022 г. в София. Студенти на ВСУ “Черноризец Храбър” очакват с нетърпение предстоящи школи по астрономия и астрофизика.

“Дълбокото небе”

Представените от Тихомир Тодоров и Никола Антонов фотографии поставят акцент върху тайните на „дълбокото небе“. Дълбоко небе в астрофотографията се наричат обектите, които се намират извън слънчевата система. Те са на разстояние от хиляди до милиони и дори милиарди светлинни години разстояние от нас. Едни от най-впечатляващите структури на дълбокото небе са мъглявините. Това са гигантски газово-прахови комплекси, облаци с размери от десетки до стотици светлинни години в диаметър, съдържащи основно водород, хелий, кислород, сяра и други по-тежки елементи. Тези облаци се превръщат много често в родилни отделения на нови звезди и планетни системи, подобни на нашата Слънчева система. Нашата звезда, Слънцето, също е родена от такъв гигантски облак. Различните газове в космоса светят с различна светлина, когато попаднат в телескопите и чувствителните фотосензори на астрофотографските камери. Другите интересни обекти на дълбокото небе са галактиките, далечните мегаструктури, градове от милиарди звезди, космически газ и прах, които винаги са ни впечатлявали с неповторимите си форми – спираловидни, лещовидни, елиптични и неправилни, често увлечени в гравитационен танц с други свои спътници в необятната вселена, в сърцата на които обикновено туптят свръхмасивни черни дупки.
Този далечен свят става достъпен чрез астрофотографската изложба „Из тайните на космоса“.

Представяне на астрофотографите

Тихомир Тодоров е роден през 1968 г. в Ботевград. Работи като компютърен специалист. Занимава се с фотография, а от 2015 и с астрофотография. Никола Антонов е роден през 1976 г. в София. Астрономията му е страст и хоби от детска възраст. Работи като ИТ мениджър в средно голяма българска компания, а в свободното си време преподава музика и се занимава с астрономия и астрофотография. Членува в Американската асоциация на наблюдателите на променливи звезди и Института по съвременни физически изследвания (ИСФИ).

Разгадаване на тайните на астрофотографията

По време на откриването на изложбата, Никола Антонов ще сподели с посетителите подробности относно процеса на заснемане на обекти от “дълбокото небе” и ще представи конкретните фотографии, които ще бъдат изложени.

(Visited 6 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close