Варненските фоторепортери – ловци на уникални мигове

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Ловци на уникални мигове, пазители на хиляди частици безвремие в кадри, хора с уникален поглед към заобикалящият ги свят, пречупен през фотообектива и личната емоционална перспектива на всеки един от тях. Това са трима от най-добрите фоторепортери на Варна, които споделят в проект „Искам да съм като теб“ какво ги е провокирало да изберат именно тази професия и какво ги мотивира да работят в тази сфера. През фотообектива и сърцето им са минали хиляди кадри, запечатали секунди щастие, нещастие, радост, болка, стрес, умора, огорчение, възторг. Да бъдеш в окото на бурята е едно, но да увековечиш точния момент, това е майсторлъкът в този занаят.

Човек възприема света около себе си първо с очите си. Това прави отговорността да предадеш дадена новина в точния къдар, огромна. Във времето на технологиите всеки от нас използва телефона си за снимки, с които обилно залива социалните мрежи. Къде е границата между любителската и професионалната фотография? От всеки ли става добър фотограф? Какво прави една снимка шедьовър, който въздейства, провокира размисъл и емоция? На тези въпроси потърсихме отговор от Любомир Банковски-Бенджи, кореспондент на Агенция Булфото за Варна, Румен Сарандев – фоторепортер в Радио Варна и Мердин Берберов – Сянката, фоторепортер в медия Нова Варна.

Момчетата знаят добре какво е да си на терен, когато тълпата от протестиращи може да те помете, в жега и студ, когато багерите буботят и кипят ремонти, когато щастливи влюбени двойки посрещат юлското утро или деца събират мидички по плажа. Често ежедневието ги сблъсква с големи човешки трагедии при пожари, катастрофи или природни бедствия, с бедни, страдащи или болни хора. Налага им се да застанат “лице в лице” със закоравели престъпници – убийци, изнасилвачи, крадци при отразяване на криминални новини. Професията е динамична и интересна. Освен професионализъм, обаче, за да си добър фотограф се иска сърце, душа и интелект, съчетани в случая с тримата фотографи с брилянтно чувство за хумор.

Какво споделят Бенджи, Румба и Мердин вижте във видеото!

(Visited 6 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close